Aangrijpende roman over Palestina

0

Heleen las een aangrijpende roman over vier generaties van een Palestijnse familie. Geen nieuw boek, maar zeker een boek dat je in één adem uitleest.

Amaal wilde de soldaat beter in de ogen kunnen kijken, maar de loop van zijn automatische geweer, die hij tegen haar voorhoofd drukte, maakte dat onmogelijk.

Dit is het begin van de aangrijpende roman over vier generaties van de Palestijnse familie Abulheja. Een verhaal over Palestijnen die in 1948 – na de stichting van de staat Israël – uit het plaatsje Ein Hod worden verdreven en terechtkomen in het vluchtelingenkamp bij Jenin. De geschiedenis sloeg het heden en de toekomst aan gruzelementen. Wie wil niet weten hoe dit drama afloopt?

Vluchtelingen
Het verhaal begint bij Jahja en Basima. Ze leven met hun 2 zoons, Hassan en Darwiesh, in volkomen tevredenheid in Ein Hod. Hassan trouwt met het onconventionele bedoeïenmeisje Dalia en ze krijgen twee zoons: Joessoef en Ismai’iel. Ismai’iel krijgt door toedoen van zijn broer een groot litteken in zijn gezicht waardoor uiteindelijk de waarheid aan het licht komt. Want… tijdens hun verdrijving uit Ein Hod verdwijnt Ismai’iel in een oogwenk uit de armen van zijn moeder Dalia. Hij wordt gestolen door de Joodse soldaat Mosje en Ismai’iel wordt David.
Na een aantal jaren wordt het zusje Amaal geboren. Amaal met dubbel A, wat dat betekent meer dan hoop, heel veel dromen en verwachtingen. Maar hoe maak je die verwachtingen waar in een vluchtelingenkamp, vol angst en haat tegen de bezetter? Haar broer Joessef kiest, gedreven door haat, de kant van de P.L.O.

Twee waarheden
We lezen het verhaal van Amaal over bijna een halve eeuw geweld en oorlog. Liefde, lijden, wilskracht, haat, vriendschap tussen een Joodse en een Palestijnse familie en overleven. Onbegrijpelijk dat mensen zoveel kunnen meemaken, je krijgt begrip voor de Palestijnse vluchtelingen. Ochtend in Jenin is een pageturner van de eerste orde die twee waarheden laat zien: de Palestijnse en de Israëlische. Waarheden die elkaar tot op het bot bestrijden, die het leven van miljoenen mensen tot op hun grondvesten laten schudden.

‘Hoe verlaat een deel van de wereld de wereld?’
‘Hoe kan natheid het water verlaten?’
Roemi, soefidichter uit de 13e eeuw

Ochtend-in-Jenin

Ochtend in Jenin door Susan Albulhawa
415 pagina’s
de Geus, ISBN 978 94 6237 108 8
e-book € 7,99, hardcover € 12,50, o.a. bij Bol.com

 

Heleen Nieuwenhuis

Plaats een reactie