Allemaal een hoedje

1

Ik heb onlangs een prachtige reis door Japan gemaakt waarbij ik mijn ogen uitkeek aan de goed verzorgde en enorm trendy geklede mensen. Eén ding vond ik vooral heel leuk: bijna alle vrouwen, van jong tot oud, dragen een hoedje – al slaan ze er soms wat in door.Japanse vrouwen zijn doodsbang om hun bleke huid te laten verkleuren. De parfumerieën liggen stampvol met ‘blekende’ crèmes en serums en bij het kleinste straaltje zon gaan overal in de steden parasols en paraplu’s de lucht in. Er zijn zelfs losse mouwen te koop die ook de handen bedekken.
Het hoedjesgedrag hoort daar zeker bij. Maar het staat ook erg leuk. Wat me opviel dat het type hoedje per leeftijd verschilt.

Oudere vrouwen gaan amper de straat op zonder een nogal tuttig regenhoedje, wat wel heel goed bij hun type past. Zwart, donkerblauw of beige met een Burberryruitje, het zijn klassieke hoedjes die je ook wel kent van de toeristen die hier in groepen de musea afstruinen.

De wat jongere vrouwen tooien zich met de meest uiteenlopende flaphoeden. Meestal van stro, met een romantische strik erop, of een felgekleurde zonneklep maar dat heel wat groter uitgevallen dan onze klepjes. Hun hele gezicht zit veilig in de schaduw.

flaphoed

zonneklep
De jonge meiden kiezen massaal voor het bekende strooien mannenhoedje. Staat erg leuk, ze zijn dan ook in grote hoeveelheden te koop.

mannenhoedje

strooienhoedje

Hoedenwinkels zijn uiteraard een heel normaal fenomeen in steden als Tokio en Kyoto en eigenlijk zou ik heel graag willen dat dat hier ook zo was. Dus zet voortaan een hoedje op als je de straat op gaat!

 

 

Plaats een reactie