Alles behalve kleren

1

Sinds de jaren ’50 heeft Nederland met eigenzinnige tijdschriften zoals Avenue, Dutch, BLVD en BLEND een belangrijke bijdrage geleverd aan het modebeeld. Veel toonaangevende modefotografen en stylisten vonden in deze magazines een platform om internationaal door te breken. Het boek Alles behalve kleren laat zien hoe vooruitstrevend een klein landje op modegebied kan zijn.

Wat is vrouwelijk en wat is mannelijk, hoe definieer je erotiek en bestaat er zoiets als perfecte schoonheid? In Alles behalve kleren, onder redactie van José Teunissen en Jhim Lamoree, worden al deze aspecten besproken, en  vooral laat het op een geheel eigen wijze de tijdgeest zien. Het boek toont de ruimte die er was voor een vrijmoedige redactionele formule een gewaagde vormgeving en het experiment.

Veel Nederlandse fotografen, stylisten genieten wereldwijde erkenning. Zo was Frans Ankoné o.a. art-director van de Duitse Vogue en New York Magazine. Het duo Freudenthal/Verhagen publiceerde in i-D, Dazed & Confused, Flash Art en maakte campagnes voor Viktor & Rolf en Bernhard Wilhelm. Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin werken vanuit New York voor diverse modemerken en publiceren regelmatig in o.a. Vogue, Harper’s Bazaar, L’Uomo, Vogue, i-D, Fantastic Man en The Gentlewoman. Dit duo fotografeerde bovendien vele beroemdheden, zoals Clint Eastwood, George Clooney, Scarlett Johansson en Tilda Swinton.
Vivianne Sassen werkt onder meer voor merken als Miu Miu, Stella McCartney en Louis Vuitton, en haar werk is over de hele wereld tentoongesteld, onder meer in het Museum of Modern Art, ICA Londen en in het Rijksmuseum.

Het boek toont niet alleen bijzondere beelden, maar de auteurs gaan ook in op de unieke relatie tussen modetijdschriften en modemerken.

alesbehalvekleren1

Boudewijn Neuteboom, Morgen over mode, Avenue, november 1967

allesbehalvekleren4

Maarten Schets, Avenue  december 1985 – Bart van Leeuwen; Apollonia Napels, Avenue februari 1985

allesbehalvekleren2

Maarten Schets, Zeeuw Meer Minnen, Avenue september 1991

allesbehalvekleren3

Freudenthal/Verhagen, Almerika, BLVD mei 1999

allesbehalvekleren6

Viviane Sassen, Roxanne, Fantastic Man, 2009

In het hoofdstuk ‘Nederlandse fotografie in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog’ wordt de wereld van het modetijdschrift verkend, alsook de rol die modefoto’s hierin speelden in de periode van 1945 tot de jaren zestig; het schetst hiermee de context waarin de modefotografie in de Nederlandse vrouwenbladen opkomt.

allesbehalvekleren7

Fred Brommet, modellen in kleding van Jacques Heim, Parijs, 1954; Hans Dukkers, Max Heijmans met model Loes Hamel, 1962

En dan is er ook nog de bijbehorende tentoonstelling in Museum Arnhem die loopt van 12 juni tot 12 september. Kijk voor meer informatie over deze tentoonstelling op www.museumarnhem.nl

 

allesbehalveklerenintro_edited-1

Alles behalve kleren/Everything but clothes
José Teunissen & Jhim Lamoree
Vormgeving: Glamcult
160 pagina’s
Uitgeverij Terra
ISBN NL 978 90 8989 656 8, € 29,99
ISBN ENG: 978 90 8989 657 5, € 39,99

 

Plaats een reactie

2 reacties

  1. Geplaatst door Carla Wijnstroot, om Antwoorden

    Prachtboek! fijn om al die prachtproducties weer terug te zien! Ik word daar zeer hebberig van, dus die komt zeker bij mijn collectie modeboeken. Alleen….die Parijse couturier die de elegante dames bij la Tour Eiffel op die kiek liet zetten, heet Jacques Heim, met e i dus.

    • Geplaatst door Pia van Boven, om Antwoorden

      Dank! Ik ga het aanpassen.