Amsterdamse safari

0

Ze zijn amper te zien, maar ze wonen er wel: in Amsterdam komen onder meer vossen, slangen en schildpadden voor. Vier stadsecologen schreven een boek over de bijzondere dieren in de stad.

Anneke Blokker, Auke Brouwer, Remco Daalder en Geert Timmermans werken als stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam. Zij schreven een verrassend leuk boek over alle dieren die je in de stad kunt aantreffen, van grauwe gans tot paardenkastanjemineermot en van roodwangschildpad tot kleine modderkruiper. In Amsterdam zitten werkelijk overal dieren, ook al zie je ze niet direct. Je moet weten waar je moet zoeken en dat weten de auteurs als de beste. Zij wijzen de weg in deze dierengids met ruim 60 Amsterdamse dieren, voorzien van foto’s en kaartjes.
Je hoeft dus niet ver te reizen om op safari te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat de slechtvalk in Amsterdam voorkomt? Hij kan wel 340 km/u halen en is daarmee het snelste dier ter aarde.
‘Een kwart van alle dieren die in Nederland voorkomen, is ook in de stad. Voor een klein gebied is de biodiversiteit enorm,’ zegt Anneke Blokker. Collega Auke Brouwer: ‘Dat heeft met de ligging te maken, tussen duingebied en weides. Maar ook groot water – het IJ – en klein: de plassen, de grachten. En dan is er nog de overgang van brak naar zoet water door de verbinding met de zee. Daarom zit er bijvoorbeeld ook haring in het IJ.’
ringslang
En tussen de huizen, in struikgewas en in parken? Van konijn tot de zeer zeldzame zeehond, van vos tot ringslang, van gierzwaluw tot de schitterende ijsvogel. Als je het eenmaal weet, loop je anders door de stad. Of je leest dit leuke boek.

Het Amsterdamse beestenboek, 144 pagina’s, € 19,99
ISBN 9789059374065

omslag beestenboek

 

 

Plaats een reactie