BAL! op Paleis Soestdijk

1

Het is weer bal op Paleis Soestdijk. Geen feest met kaarslicht, ruisende avondjaponnen en lakeien, maar een festijn van jonge kunstenaars. Je kunt er een heerlijke kunstzinnige middag doorbrengen, met wandeling toe.

Sinds 2004 staat paleis Soestdijk, eigendom van de staat, wat leeg en verloren op het mooie landgoed. Er zijn veel plannen ingediend voor een toekomstige bestemming van het paleis, maar een definitieve keuze wordt pas in de loop van 2017 bekend.

In afwachting van wat de toekomst brengen gaat, besloot cultureel organisatiebureau Artifex, dat al veel tentoonstellingen en evenementen op Soestdijk heeft georganiseerd, nog een keer flink uit te pakken. Curator Anne van der Zwaag kreeg de opdracht een tentoonstelling samen te stellen met werk van hedendaagse kunstenaars. Bron van inspiratie was het paleis en de geschiedenis van haar bewoners door de eeuwen heen.
Ruim 40 Nederlandse creatieven uit de wereld van kunst, design, mode, architectuur, literatuur, en fotografie kregen de opdracht werk te maken of uit bestaand werk te putten dat de dialoog kon aangaan met deze bijzondere plek. En nu is het dus BAL! op paleis Soestdijk.
Bezoekers krijgen bij de ingang een balboekje mee, waarin een routebeschrijving en een toelichting op de verschillende kunstwerken zijn opgenomen, nuttige informatie om het kijkplezier te verhogen.
Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, de eerste Oranjes die op Soestdijk verbleven, lieten er in de zeventiende eeuw een fontein aanleggen met een watertoren. In die watertoren, de oudste van Nederland, heeft Pieke Bergmans haar ‘Fontana Aqua’ aangelegd voor BAL!

BAL2

Atelier van Lieshout – The Molecule (foto: Isidoor van Esch) – Isabelle Wenzel

De Gouden Koets hoort bij het koningshuis, Pet van de Luijtgaarden heeft een hedendaagse versie gemaakt die op het voorterrein staat, waar ook de 400 vlaggetjes staan van Stang Gubbels.

Een van de eerste dingen die je tegenkomt als je het paleis betreedt, is de telefooncentrale. Als je het aangegeven telefoonnummer draait, klinkt het Wilhelmus. Overigens, Juliana placht wars van gewichtigdoenerij de telefoon op te nemen met de tekst ‘Met mevrouw van Oranje, wie heb ik aan de lijn?’.

Verrassend is de manier waarop Nynke Koster zich liet inspireren door het gewelfde cassetteplafond van de stuczaal, de zaal waar Anna Paulowna walste met haar echtgenoot Willem II. Zij vertaalde de bloemige decoratie in een enorm zit/lig element dat oogt als een blok marmer, maar van een soort schuimrubber blijkt te zijn. Ga erop liggen en bewonder het plafond.

In de zaal waar koningin Emma haar zeventigste verjaardag vierde, heeft Edwin Oudshoorn een waar feest aangericht met fraai ingepakte cadeautjes, poppen in feestkleding en een dame in volumineuze jurk die op een wankele ladder een kroonluchter probeert op te hangen – met desastreus resultaat.

BAL_edited-1

Edwin Oudshoorn – Stang Gubbels (foto Isidoor van Esch)

In de vertrekken gewijd aan de heldendaden van de Slag bij Waterloo van koning Willem II, hangt een dromerig mooi portret van een jonge vrouw van Marie Cecile Thijs afgedrukt op een ijl doorzichtig doek. Omdat er geen haakjes in de muren van de Blauwe gang in de Baarnse vleugel mochten worden geslagen, heeft Koos Breukel zijn portretten gewoon op de grond tegen de muur gezet. De portretten van Nederlandse minister-presidenten heeft hij gecombineerd met portretten van gewone mensen en dat levert een onalledaags resultaat op.
Mis dit vrolijk BAL! niet en geniet ook gewoon van een wandeling door het prachtige park.

Marion Schut-Koelemij

 

BAL! op Paleis Soestdijk
Tot en met zondag 25 september 2016
Kijk op de website voor openingsdagen en evenementen: www.paleissoestdijk.nl

Introbeeld: Marie Cecile Thijs – Girl in the Silver Dress (foto Isidoor van Esch)

Plaats een reactie