De cementfabriek

6

Toen het oog van architect Ricardo Bofill in 1973 op de vervallen cementfabriek in de periferie van Barcelona viel, zag hij een wereld van mogelijkheden. Bijna 45 jaar later is het gebouw compleet getransformeerd tot een spectaculair woon- en werkhuis.

Regelmatig kijk ik naar ‘De grote verbouwing’ en naar andere programma’s die met huizen of verhuizen te maken hebben. Meestal gaat er iets mis. Het weer zit niet mee, de vergunningen worden niet afgegeven, er is een taalprobleem, de kosten stijgen de pan uit en ga zo maar door. Betreft het een jong stel, dan raakt de vrouw tijdens het hele proces meestal zwanger, terwijl er al tenminste twee koters met rubberlaarzen in de modder ronddarren. Bij de Spaanse architect Ricardo Bofill ging het anders, al deed hij er heel wat jaren over om van een oude cementfabriek een spectaculair ‘droom’huis te maken.

De fabriek stamt uit de Eerste Wereldoorlog en was volledig buiten gebruik geraakt toen Bofill en zijn team het kochten en de renovatie ter hand namen. Zowel interieur, als exterieur en de vegetatie rondom het gebouw werden omgetoverd tot een moderne woon-werkplek met de nieuwe naam La Fabrica. De schoorstenen die ooit de lucht met donkergrijze rook vulden, zijn nu omringd door (beeld)schoon groen.

 

Plaats een reactie