Citroentaart uit andermans tuin

1

Al enkele jaren koester ik het citroenboompje dat in mijn tuin in Frankrijk staat. Elk voorjaar zie ik weer nieuwe blaadjes en knoppen waarvan ik denk dat er wel eens een citroen uit zou kunnen ontstaan. Slechts 1 citroen heeft mijn boompje voortgebracht en dat was in no-time bruinig en hard.

Ik las dat om de zoveel tijd wat ochtendurine wonderen doet, maar mijn mannelijke huisgenoten weigeren hieraan mee te werken. Na enige dwang heeft een van mijn zonen zijn ochtendplasje aan het boompje gewijd en misschien is het verbeelding, maar de plant staat er best wel jolig bij. Echter geen citroenen. Gelukkig is daar mijn vriendin die een boom vol citroenen heeft, je gaat er bijna zuur van kijken! Ik kreeg een mandjevol mee en maakte daar onder andere de overheerlijke citroentaart van Colette van. Hier is het recept.

Colette:’Iedereen is altijd gek op mijn citroentaart. Of ik er nu één bak of drie, ze gaan schoon op. Niet moeilijk te maken, maar je moet even geduld hebben met de vulling. Die moet op laag vuur licht binden zonder dat hij gaat schiften. Roeren, roeren en nog eens roeren dus. Omdat er ook rasp in de taart gaat, moet je  biologische citroenen kopen. De bodem maak ik in de keukenmachine, maar met de hand kneden kan ook.’

citroentaart

Citroentaart

voor het deeg:
1 ei
125 g suiker
mespunt zout
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g boter, in stukjes

voor de vulling
:
2 citroenen
160 g boter
6 eieren
160 g suiker

Vet een geribbelde taartvorm  van 25 cm doorsnede in en bestuif hem met bloem. Warm de oven voor op 180ºC. Klop voor het deeg het ei met de suiker en het zout schuimig en lichtgeel in de keukenmachine. Voeg alle bloem ineens toe en laat met de pulse-knop een deeg ontstaan dat op grof zand lijkt. Voeg de boter toe en laat de machine draaien tot je een soepel deeg hebt. Rol het tot een bal, verpak hem in plasticfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
Boen voor de vulling de citroenen schoon en rasp van een citroen de schil dun af (zonder wit). Pers beide citroenen uit. Laat in een pan met dikke bodem de boter smelten zonder dat deze kleurt en klop de eieren en de suiker erdoor. Voeg de citroenrasp en het citroensap toe en laat  alles op hele lage pit al roerende dikker worden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de taartvorm ermee. Snijd het teveel aan deeg weg. Giet de citroenvulling in de vorm en laat de taart in 30 tot 40 min. gaar worden in de oven. Als de vulling bruine vlekjes vertoont, is de taart goed. Laat hem afkoelen in de vorm en snijd hem in kleine punten.

Colette Beyne heeft al sinds haar jeugd een passie voor alles wat met eten en drinken te maken heeft. Zij haalt haar inspiratie vooral uit ruiken, proeven en kijken overal waar zij is, en uit ontmoetingen met mensen met dezelfde passie. Zij deelt haar ervaringen als culinair redacteur op http://www.dekeukenvancolette.nl

 

 

 

 

Plaats een reactie