Comfortfood voor het weekend

1

Pompoensoep met een Oosters tintje en vol van smaak, dat is echt comfortfood. En veel werk heb je er bepaald niet aan. De oven helpt, de bouillon trekt zichzelf en een flespompoen hoef je, mits goed gewassen, niet te schillen. Maak er een weekendmaal van met lekkere geitenkaastosti’s.

Pompoensoep met geitenkaastosti’s en rucolasalade

Voor de soep
Verse rode peper, knoflook, 2 serehstengels, duimlang stukje gember, vijf djoeroek poeroetblaadjes, 1 flespompoen, 2 witte uien, kokosolie, vegetarische bouillonblokjes, rietsuiker en grof zeezout, chillivlokken

Topping erbij
Half stijf geslagen slagroom, koriander-gremolata, citroenrasp met fijngehakte knoflook en een flinke handvol korianderblaadjes.

Verwarm de oven voor op 200°C, was de pompoen, snijd hem in wiggen en verwijder de pitten. Leg in met kokosolie ingevette ovenschaal, samen met de twee hele uien, bedruip royaal met kokosolie, bestrooi met suiker en zout. Laat de pompoen in ongeveer veertig minuten in de oven gaar worden.
Zet ondertussen  een flinke pan op met 1.5 liter koud water en zout, de rode peper, sereh, gember en djoeroek poeroet blaadjes. Handig om de kruiden in een kruiden-ei te doen; een bovenmatig groot thee-ei, heb je dat niet dan is het zaak om alle kruiden na het trekken uit de soep te vissen.
Laat net zo lang trekken als de pompoen in de oven nodig heeft. Pureer de gare pompoen, samen met de ui en net zoveel van de bouillon tot het een dikke soep is geworden, voeg nu naar smaak bouillonblokjes en een snuf chillivlokken toe. Dien op in een kom met een flinke lepel van de room en gremolata: klop de slagroom half stijf en meng citroenrasp, fijngehakte knoflook en dito koriander door elkaar.

Voor de tosti’s met de salade
8 Flourtortilla’s, minstens 200 gram zachte geitenkaas, 1 rode ui in flinterdunne ringen gesneden, zakje pittige rucola, geroosterde pompoenpitten, citroenolie

Beleg 4 tortilla’s met de geitenkaas en de uienringen, draai er een beetje zwarte peper over en druk de andere tortilla’s erop. Nu gaan ze onder de grill, in het tostiapparaat, op de teppan, de barbecue of in de antiaanbakpan. Hoe boeit niet, als er maar wordt gegrild. Hussel intussen de rucola met een scheut citroenolie, een flinke draai zout en de geroosterde pompoenpitjes door elkaar. Klaar! Samen op een bordje en met de pompoensoep opeten.

Arlette Bruser
tortilla geitenkaas

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door Marianne de Braak, om Antwoorden

    Heb ik echt nodig nu: zwaar verkouden en soep helpt altijd!