Cor was hier!

0

In de jaren ’60 was Cor Jaring de huisfotograaf van de provobeweging. Door zijn foto’s kregen de happenings van Robert Jasper Grootveld bij Het Lieverdje en het geestverruimende derde oog van Bart Huges internationale bekendheid. Huis Marseille organiseert speciaal voor de bezoekers van Grey Unlimited een rondleiding bij de tentoonstelling Cor was hier!

Cor Jaring (1936-2013): fotograaf en een bijzonder mens. Geboren en getogen in Amsterdam; volksjongen, havenarbeider, verdienstelijk bokser en wielrenner en nog aanleg voor kunstschilderen ook. Fotograferen leert hij in militaire dienst, in de praktijk bij fotobureau Raat en later bij persbureau Print.
De Amsterdamse haven wordt bijna vanzelfsprekend zijn werkterrein. Waar hij ooit werkte als classificeerder, schoonmaker en walmatroos, maakt hij nu foto’s. Het zijn zwart-wit beelden, grofkorrelig, zwaar en somber afgedrukt. Het is de stijl die we kennen van Ed van der Elsken, de uitdrukking van een rebels levensgevoel, het handschrift van de maatschappelijk betrokken fotograaf.
Door het veelvuldig gebruik van een groothoeklens zijn de foto’s van Jaring dwingend en direct. Als kijker voel en ruik je de mensen op de foto bijna.

Cafe Hans & Grietje 1958 600-foto Cor Jaring - 72 dpi

Café Hans & Grietje 1958, foto Cor Jaring

Cor Jaring is er helemaal klaar voor als hij in 1962 in contact komt met Robert Jasper Grootveld en de beweging die bekend zal worden als Provo. De talloze happenings en ludieke evenementen, de rellen tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus of de Vietnamdemonstraties, Cor Jaring staat er  met zijn camera bovenop.
Provo en Jaring zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zijn foto’s onderdeel van ons collectieve, visuele geheugen.

Arrestatie bij het Lieverdje-1964-foto 600 Cor Jaring - 72 dpi

Arrestatie bij het Lieverdje 1964, foto Cor Jaring

In het Stadsarchief Amsterdam is dit fotowerk te bewonderen tijdens de tentoonstelling Cor Jaring Fotograaf | Amsterdam Magisch Centrum 1965-1975. Dat Cor Jaring meer is dan Provo en de Amsterdamse haven ontdekt collega-fotograaf Sander Troelstra (1976). Tussen beide fotografen ontwikkelt zich een innige vriendschap en de laatste jaren van zijn leven werken Cor en Sander samen in het omvangrijke archief. Dat Jaring veel reisde was bekend. Hij trok door Europa, bezocht de Sovjet Unie, het Verre Oosten en Afrika. Vaak in opdracht van luchtvaartmaatschappijen of tijdschriften. Maar Troelstra ziet niet eerder getoond werk uit Japan, het nachtleven van Tokio, naaktstudies.

Ladyboys bar in Tokyo

Japan 1966, foto Cor Jaring

In de tentoonstelling Cor was hier in Huis Marseille wordt de bijzondere reis die Cor Jaring en Sander Troelstra samen maakten door de archieven en het leven van Jaring getoond. Bijzondere, onbekende foto’s (naast een selectie van zijn bekende oeuvre), gecombineerd met brieven van Cor, bespiegelingen van familie en vrienden en met de foto’s die Sander van Cor maakte.

Adriaan Monshouwer

EXCLUSIEVE AANBIEDING
Speciaal voor de bezoekers van Grey Unlimited organiseert Huis Marseille een rondleiding over deze tentoonstelling, op 27 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur. Sander Troelstra, initiator van de tentoonstelling, zal persoonlijk deze rondleiding verzorgen. Hij vertelt uitgebreid over het werk van Cor Jaring en gaat in op de geschiedenis van Huis Marseille en de doelstellingen van dit museum.
De kosten voor dit arrangement zijn € 15,- (inclusief entree, koffie/thee en een versnapering). Je kunt je hiervoor aanmelden op info@greyunlimited.nl. Wees er snel bij, want het aantal bezoekers voor deze rondleiding is beperkt!

 

Cor-Jaring-thuis-2012 600-foto-Sander Troelstra - 72 dpi

Credits: portretten Cor Jaring: fotografie Sander Troelstra

Cor was hier: 14 maart tot 28 juni 2015
Huis Marseille, Museum voor Fotografie
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam

Openingstijden: dinsdag-zondag 11.00 -18.00 uur
www.huismarseille.nl

Plaats een reactie