De Amerikaanse Prinses

0

Het nieuwe boek van Annejet van der Zijl gaat als een lopend vuurtje door het land. Het is ook heerlijk om meegenomen te worden in het fascinerende en meeslepende leven van de Amerikaanse Allene Tew, die bevriend was met de Oranjes. 

Het woelige leven van Allene Tew begint in een eenvoudige stalhouderij in een simpel pioniersplaatsje in het verre westen van de staat New York in 1872 en eindigt in een prachtige villa aan zee bij Cap d’Ail aan de Franse zuidkust in 1955. De driekwart eeuw die haar leven beslaat heeft Annejet van der Zijl meeslepend beschreven in De Amerikaanse prinses. Allene trouwt vijf keer trouwen, wordt twee keer weduwe, scheidt twee keer, krijgt drie kinderen die ze alle drie moet verliezen, wordt prinses en overlijdt als gravin. En dat alles in een tijdsgewricht dat op zijn minst als enerverend en vol drama genoemd kan worden.

Goklustig
Tod Hostetter is de eerste man die het hart van Allene weet te veroveren. Hij is de erfgenaam van een onwaarschijnlijk groot fortuin, door zijn vader bijeengebracht met de verkoop van een kruidendrankje dat goed was voor alle mogelijke kwalen. Het stevige alcoholpercentage van het drankje garandeerde een ongekend verkoopsucces. Zij, van iets eenvoudiger komaf, heeft alleen haar schoonheid, slimheid en doorzettingsvermogen. Allene raakt zwanger, maar gaat niet bij de pakken neer zitten; in weerwil van de bezwaren van Tod’s ouders vlucht het dolverliefde stel naar New York, waar zij in 1891 in het huwelijk treden. Spoedig wordt hun eerste kind geboren, dochter Greta, snel gevolgd door een tweede dochtertje, dat twee jaar oud overlijdt. Als laatste kind komt zoon Teddy ter wereld. Het huwelijk begint dan al averij op te lopen door de ziekelijke gok- en drankverslaving van Tod. Allene besluit met haar twee kleintjes apart te gaan wonen. Korte tijd later overlijdt haar echtgenoot aan zijn uitspattingen. Zij is dertig jaar oud en weduwe met twee kleine kinderen.

Ware liefde
Over echtgenoot nummer twee kunnen we kort zijn. Hij was weinig inspirerend, maar wel schatrijk en uit de hogere kringen in New York. Deze elementen verschaften Allene toegang tot sociale leven van de high society in New York, waar zij met verve gebruik van maakte. Het huwelijk eindigde krap vijf jaar later in een te Parijs uitgesproken echtscheiding.
De waarschijnlijk gelukkigste periode van haar leven beleefde Allene met Anson Burchard, haar derde man. Hij was een eenvoudige jongen die het met hard werken en talent gebracht had tot topman van General Electric. Voor het eerst in haar leven beleefde ze een harmonieus gezinsleven. Opnieuw sloeg het noodlot toe. Dochter Greta bezweek aan de Spaanse griep en op dag van haar begrafenis kwam het nieuws dat zoon Teddy, oorlogsvlieger in de Eerste Wereldoorlog, in Frankrijk was omgekomen. Anson kon het verdriet van zijn vrouw niet aanzien en besloot om haar wat afleiding te bezorgen met haar naar Europa te reizen. De dappere Allene, die als levensmotto ‘houd altijd moed’ hanteerde, bestreed haar verdriet met het kopen en inrichten van huizen zowel in Amerika als in Frankrijk. Daarnaast verzamelde het echtpaar jonge mensen om zich heen die zij ondersteunden en van goede raad voorzagen, een soort alternatief voor het gezin dat ze niet meer hadden. De plotselinge dood van Anson maakte in1927 een einde aan het hervonden levensgeluk. Allene is dan op vijfenvijftig jarige leeftijd opnieuw weduwe.

Prinses en gravin
In die rol had zij weinig zin en zoals vroeger zette ze daadkracht in om ook dit verdriet te lijf te gaan. Allene scheepte in voor een reis naar Europa. Daar ontmoette ze haar vierde man, de niet onaantrekkelijke prins Henry Reuss met wie ze twee jaar later trouwde. Zoals voor veel Duitse adel na de Eerste Wereldoorlog gold verkeerde ook prins Reuss in belabberde financiële omstandigheden. Het fortuin van zijn Amerikaanse prinses kwam hem goed van pas. Het huwelijk was geen succes en Allene besloot voor de tweede keer in haar leven te scheiden. Al vier maanden daarna hertrouwde ze met de man die zij als weduwnaar zou achterlaten, Paul Kotzebue, een voor de Russische Revolutie uitgeweken graaf. Krap twintig jaar later overleed zij in haar villa aan de Franse Côte d’Azure. Marion Schut-Koelemij

 

 

de-amerikaanse-prinses

De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl
Querido’s Uitgeverij € 22.50
ISBN9789021400730

Plaats een reactie