De kat die op bezoek kwam

0

Soms krijg je een literair pareltje in handen, waarvan je weet dat het niet bij één keer lezen blijft. Dat geluk trof Marion toen haar favoriete boekhandel haar attent maakte op The Guest Cat van de Japanse auteur Takashi Hiraide. Inmiddels is dit pareltje in het Nederlands vertaald.

Een jong stel woont in een kleine dienstwoning op het terrein van een groot huis in een lommerrijke buurt in Tokio. Zowel de verteller als zijn vrouw zijn schrijver en werken thuis. Op een dag krijgen zij bezoek van een kat, die later de kat t van de buren blijkt te zijn. Dat eerste bezoek wordt na wat verkennende bewegingen van de kat door het huis in de daarop volgende weken een dagelijks ritueel. De kat krijgt een naam, Pukkie, wordt verwend met lekkere hapjes en eigent zich rustige slaapplekjes in huis toe. Voor het jonge stel wordt Pukkie een dierbare bron van stil geluk, een ankerpunt in de dag. ’s Avonds verdwijnt hij naar het buurhuis, om de volgende dag weer terug te keren. Het verdriet is dan ook groot als Pukkie op een dag niet meer komt opdagen. Pukkie is dood gevonden door de buren en wordt op het terrein begraven onder de zelkovaboom.

In die weemoedige stemming van het afscheid van Pukkie hoort het echtpaar dat de bewoners van het grote huis gaan verkassen naar een bejaardenwoning. Het grote huis en hun kleine dienstwoning zullen verkocht worden. Dat betekent opnieuw afscheid nemen, nu van een dierbare woon- en werkplek en van de zelkovaboom waaronder Pukkie ligt.

Takashi Hiraide slaagt erin met zijn rustige verteltrant de lezer in zijn wereld te trekken. De schoonheid van zijn verhaal zit in de minutieuze beschrijvingen van zijn observaties en de liefdevolle aandacht voor ogenschijnlijk onbelangrijke dagelijkse gebeurtenissen. Je loopt met hem mee door het huis en de tuin, ziet het vroege ochtendlicht door een kier in het hout naar binnen vallen en hoort het zachte ruisen van de bomen. Zoals je ook toeschouwer wordt als de auteur vertelt hoe hij gefascineerd is door een vogeltje dat speelt met de straal uit de tuinslang als hij de tuin water geeft. Als je van katten houdt, moet je dit boek lezen en als je niet van katten houdt, geniet dan van de literaire kwaliteiten van de Japanse auteur.

Marion Schut-Koelemij

dekat1

De Kat van Takashi Hiraide
Vertaling Luk van Haute
Uitgeverij Meulenhoff
160 pagina’s, € 17,95

 

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door Haro, om Antwoorden

    Grappig. Hoeveel mensen hebben niet ‘last’ van een aanlopende kat.
    Die van ons noemden wij “Buurman”. Een heerlijk roodharig beest, dat vaak ’s ochtends op onze tuinbank lag. En dat zich graag op schoot liet verwennen. Aaide je hem dan begon hij vreselijk te kwijlen. Dat was wat minder aangenaam. Maar het was wat je noem een sociaal dier. Hij zocht altijd contact met de huisgenoten die hij aantrof. Hij is slechts een keer in huis geweest. Duidelijk niet op zijn gemak; maar wel van zins om de hele boel eens grondig te onderzoeken. Wij hadden niet veel met de tegenover ons wonende eigenaren. Maar toen zij totaal onverwacht aanbelden met de vraag of wij op hun poes wilden passen tijdens hum vakantie zeiden wij onmiddellijk “JA”.
    Zij zijn inmiddels verhuisd en wij missen “Buurman”