De muze van Karel Appel

0

Babette Cremer-Sijmons leerde ik kennen toen ik chef-mode was bij het tijdschrift VIVA. Blond, mooi, stoer en vol levenslust. In die jaren stond ze als model voor de camera en die hield van haar! En nog trouwens. Babette heeft nu een boek  geschreven over Machteld, de muze van Karel Appel.

Machteld kwam, net als veel andere kunstenaars, waaronder de Spaanse schilder Antonio Saura, Niki de Saint Phalle, beeldhouwer Jacques Lipchitz en Etienne Marcel,  vaak bij de kunstminnende ouders van Babette op bezoek. Zo leerde die als jong meisje Karel Appel en Machteld kennen. Machteld werd de muze van een groot schilder en de vrouw die de jonge Babette aanbad, die ze wilde zijn.  Halverwege de jaren vijftig bracht Karel zijn nieuwe liefde mee naar hun huis in Amsterdam. Wie kan daar beter over vertellen dan Babette zelf? Hieronder een  stukje uit haar boek.

Het was altijd een spannend va-et-vient in het huis aan de Johannes Vermeerstraat en bij de ontmoetingen elders, op tentoonstellingen en ateliers. Iedereen werd aangeraakt door Appels magie en werk. In die turbulente sfeer, met woest paletmes en kwast, was Machteld – als zij niet hoefde te werken als vast mannequin van Cristóbal Balenciaga – een eiland van kalmte. Onverstoorbaar op de achtergrond las zij haar boeken en voorzag af en toe de schilder van zacht commentaar. Zij was het rustpunt in zijn bezeten leven, waarin hij alles en iedereen opslokte.  

Karel Appel schilderde in die jaren onder andere het werk  ‘Machteld’.

Karel had daar bij galerie Gimpel Fils de tentoonstelling van de zeven naakten. Al bij de opening legde mijn moeder, volkomen verliefd op alwéér een nieuw werk, een claim op de Machteld. Appel belde daags na de opening en zei: ‘Tony, Edy de Wilde heeft nét het doek gekocht, dat is beter voor mij want dan hangt het in het Stedelijk.’  De Wilde, de zojuist aangetreden directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, was blijkbaar ook meteen gegrepen door de Machteld. Dat ging niet gebeuren, besliste mijn moeder. Ze nam het eerste vliegtuig naar Londen, naar Peter Gimpel, een gentleman zoals er maar weinig waren in de kunstwereld. De handshake bleek heilig. Dezelfde dag vloog ze terug, op zoek naar De Wilde in het Stedelijk, en bleek wachten voor zijn kantoorkamer om hem nog eens te verzekeren dat de onderhandse deal met Gimpel niet doorging. De Machteld was van Sijmons en daarmee basta! Het doek is sindsdien niet meer het huis uit geweest.

Dit en nog veel meer anekdotes staan in het boek Machteld – De Muze van Karel Appel door Babette Sijmons, een boek dat je in één adem uitleest. Het is op 16 januari uitgebracht tijdens de opening van een kleine tentoonstelling in Museum de Fundatie over één bijzonder schilderij: ‘Machteld’. Maar wél een werk van Karel Appel, met een verhaal.

babetteenmachteld

foto Babette: Marcel van der Vlugt

Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle, 16 januari t/m 17 april 2016
www.museumdefundatie.nl

De Muze van Karel Appel door Babette Sijmons
64 pagina’s, 17 x 24 cm, 35 illustraties in kleur en 22 in zwart-wit, Nederlands/Engels
ISBN 978 94 6262 073 5
€ 17,50

 

 

Plaats een reactie

4 reacties

 1. Geplaatst door Henriette v.Vlerken, om Antwoorden

  Ja, komen we net terug van de Fundatie in Zwolle. Is er ook nog een foto van Machteld te zien op deze site of alleen in Babette’s boek? Was vroeger, lang geleden op een feestje en daar kwam Babette binnen, ouwe versleten jeans aan, wat toen nog niemand had ,met verwassen wit t-shirt. Ze was de mooiste van ons allemaal. Ik heb nooir een mooier Hollands model gezien! En ook een muze voor haar kunstenaar!

  • Geplaatst door Elly van Zutphen, om Antwoorden

   Hallo Henriette,
   We hebben helaas niet op de site een foto van Machteld!

 2. Geplaatst door I.C Korpel-Evers, om Antwoorden

  Ik zou graag het boekje Machteld “DE muze van Karel Appel”

  • Geplaatst door Elly van Zutphen, om Antwoorden

   Het boekje Machteld is te koop bij Waanderskunst.nl