De stiekeme toerist

2

Toeristen, we hebben ze nodig. We mogen dan ook niet heel hard mopperen als de binnenstad van Amsterdam bijna volledig wordt overgenomen door onze buitenlandse vrienden van divers pluimage. Toen vond ik een heel leuk boekje waarin de minder bekende bezienswaardigheden van de hoofdstad staan. Bedoeld voor de toerist die de ‘massa’ wil vermijden, maar ik zou zeggen: houd het lekker voor jezelf.

How to Avoid Other Tourists is een Engelstalige gids die is uitgebracht door Nina van der Weiden. Uitgangspunt is de enorme drukte die de laatste jaren is ontstaan in het centrum van Amsterdam. Vandaar dat de nadruk ligt op de stadsdelen West, Zuid, Oost en Noord. Door middel van wandelroutes krijgt de lezer ideeën aangereikt om de verschillende buurten te bezoeken en de veelzijdigheid van Amsterdam te ontdekken. Restaurants, winkels, kunst, architectuur, hofjes, you name it, het staat er allemaal in. De gids is voorzien van illustraties, gemaakt door grafisch ontwerpster Mieke de Roo, waarop de wandel(fiets) routes duidelijk staan aangegeven.
Ik zou zeggen, ga op pad!

Wilhelmina Gasthuis

Op een wandeling door de Helmersbuurt, Vondelbuurt en Overtoomse Sluis loop je over het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis. Tegenwoordig zijn de gebouwen in gebruik door kunstenaars, kleine bedrijven en Amsterdammers die hun thuis hebben gevonden in één van de panden. Op het terrein zit een onontdekt buurtcafe genaamd WG café, met een kwalitatief goede kaart en schappelijke prijzen.

Museum Het Schip

In het hoofdstuk van de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt wordt een bezoek aan museum Het Schip genoemd. Het ligt langs de wandelroute en gaat over architectuurstroming De Amsterdamse School, waarvan Het Schip (het gebouw waar het museum in huist) één van de meest karakteristieke voorbeelden is. Het museum geeft trouwens zelf ook  rondleidingen door de buurt. Zeer de moeite waard, omdat er veel over de verschillende kenmerken van de Amsterdamse School wordt verteld.

Eye

Op de fietstocht door Noord worden verschillende authentieke plekken van Noord aangedaan, zoals café ’t Sluisje, een oud bruin café, windmolen D’Admiraal, de enige windmolen in Amsterdam Noord en de enige krijtmolen in Nederland, en de Nieuwendammerdijk, het mooiste en rustigste stukje van de wijk. Een bezoek aan het filmmuseum EYE is ook zeer de moeite waard en dan is er restaurant de Goudfazant. Dit restaurant is gelegen op een wat onwelkom deel van Noord, namelijk op een industrieterrein. Het eten is er echt bijzonder goed.

Wandeling Weesperzijde, Oosterpark & Transvaalbuurt

Mocht je geïnteresseerd zijn in het uiterlijk van een van Nederlands eerste feministen, wandel dan eens door IJsselbuurt, Rijnbuurt en  Scheldebuurt . Dan loop je vanzelf langs het standbeeld van Wilhelmina Drucker (1847-1925).
En zo staan er in deze gids nog talloze plekken die zeer de moeite van een bezoek waard zijn!

Cover

How to Avoid other Tourists is o.a. te koop bij A la Carte (Utrechtsestraat), Hoogstins (Kinkerstraat), Local Goods Store (de Hallen), Atheneum Boekhandel en de Museumshop Rijksmuseum. Of op bol.com.

 

 

 

 

Plaats een reactie