Douze points voor Letland

0

Carla houdt van zacht en zuiver als het om haar huid gaat. Naarmate ze ouder wordt, wordt haar huid gevoeliger en gebruik ze liefst romige en milde verzorging. Nieuwe, fijne producten komen uit… Letland!

Sinds mijn huid snel protesteert, verving ik de voordeelflessen douchegel waar ik letterlijk de kriebels van kreeg voor een lekker stuk volvette zeep of een doucheolie en masseer ik met een romige bodycrème. Nu gaat het een stuk beter.
Pas geleden vond ik een robuust stuk Mádara-zeep (€ 6,-), waarvan extracten uit haver, een braamsoort (cloudberry) en plantaardige oliën de basis vormen voor een zacht, schoon lijf. Vooral de herkomst maakte me nieuwsgierig: ‘made in Latvia’ stond erop. Van Letland weet ik niet meer dan dat het meedoet aan het Eurovisie Songfestival en dat Mariss Jansons tot vorig jaar chef-dirigent was van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Inmiddels weet ik dat twee-derde van het land groen is, met sterke bomen en planten die in staat zijn te overleven in koude winters. Dat levert rijke bronnen van antioxidanten uit bomen, kruiden en vruchten (berkensap, cranberry), zoals ze al generaties lang in elk huishouden worden gebruikt.

Traditie en moderne technologie
Vier jonge Letse vrouwen staken de koppen bij elkaar om een moderne ‘groene’ verzorgingslijn voor het hele gezin te ontwikkelen, gebaseerd op die traditionele kennis van natuurgeneesmiddelen. Ze bundelden hun ideeën, riepen de hulp in van huidspecialisten en moderne technologie en zo ontstond Mádara, genoemd naar de fragiele aromatische veldbloemen in de Letse natuur. Binnen een paar jaar tijd hadden die vier het voor elkaar: een eigen laboratorium en fabriek met zo’n 80 medewerkers in Riga.
Inmiddels zijn er meer dan 40 producten voor gezicht, lichaam, haar, baby’s en kinderen, allemaal gecertificeerd ‘organic’, wat wil zeggen dat er voor minstens 95% gebruik is gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Droogte en stress
Een van de oprichtsters, Lotte Tisenkopfa-Iltnere, was onlangs in Amsterdam om de SOS Hydration lijn toe te lichten. Bedoeld voor de huid die dag in dag uit irritatie ondervindt van luchtverontreiniging, droogte of stress. ‘Dat heeft meer te maken met de conditie van je huid dan met je leeftijd of huidtype,’ legt ze uit, ‘en dat komt doordat je huid niet goed in staat is om vocht vast te houden. Het voelt droog en trekkerig aan.’ Herkenbaar!
Voor deze ‘stressmomenten’ van de huid wordt de hulp ingeroepen van een hele reeks actieve vochtbindende en vochtherstellende werkstoffen, zoals hyaluronzuur en het huideigen sodium PCA (een doeltreffende vochtbinder), en de hydraterende en antioxiderende suikermoleculen uit lijnzaad en uit de wortels van de noordelijke, sterke pioenroos.
Die moeten in korte tijd je huid weer het gevoel van comfort en rust teruggeven. Na twee weken heb ik dat al gemerkt! Met een fluweelzacht serum (SOS Hydra Repair Intensive Serum, 30 ml € 35,-) en een crème voor tweemaal daags gebruik (SOS Hydra Recharge Cream, 50 ml € 33,-).

Mádara is te koop bij de natuur- en gezondheidswinkels, zoals de Vitamin Store, sommige (online)drogisten en via www.madaracosmetics.nl.

Carla Wijnstroot

Madara duo

 

Plaats een reactie