Dutch Identity in De Fundatie

0

Wat je er ook van vindt, het in 2013 heropende Museum de Fundatie biedt beslist een spectaculaire aanblik in de oude binnenstad van Zwolle. Marion ging er onlangs heen, want er is een hoop te zien in het neoclassicistische gebouw met z’n ruimtebubbel erop.

museumdefundatie

De impuls om  richting Zwolle te gaan, was de tentoonstelling ‘Dutch Identity’, een overzicht van hedendaagse portretfotografie. ‘Identity’ slaat hierbij niet op de geportretteerden, maar op de makers van de portretten. Nederland heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van de portretkunst. Door de eeuwen heen hebben welgestelde burgers en machthebbers zich laten afbeelden. Meestal gebeurde dat in opdracht en kon de schilder hooguit een attribuut toevoegen om iets over de persoon te vertellen. Fotografie  geeft de man of vrouw achter de camera meer de mogelijkheid zijn of haar blik op de geportretteerde vast te leggen en daarmee zogezegd een eigen handtekening te zetten.
Nederlandse portretfotografen hebben een zekere faam verworven in eigen land, maar ook buiten de grenzen. Museum de Fundatie heeft uit het werk van 25 fotografen een selectie van ruim 150 portretten gemaakt voor de tentoonstelling ‘Dutch Identity’.

Voor mij is het altijd weer een feest oog in oog te staan met het door Anton Corbijn gemaakte portret van Miles Davis, ook al heb ik het al ontelbare malen gezien.

milesdavis

En dan is er het razendknappe werk van Koos Breukel, de absolute meester van de hedendaagse Nederlandse portretfotografie. Van hem is te zien het statieportret dat hij maakte ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem Alexander en koningin Maxima.

statieportret

Van een andere orde, maar minstens zo intrigerend is het werk van Erwin Olaf. Een typische ‘Olaf’ is bijvoorbeeld het groepsportret van het Corps van het Nationaal Ballet uit 2013, acht tot in de perfectie geregisseerde dansers kijken de beschouwer aan. Maar ook in het portret van Maxima, met diadeem en een pareloorlel, herkennen we de hand van de meester. Is dit portret een knipoog naar het ‘meisje met de parel’ van Vermeer?

erwinolaf

Charlotte Dumas richt haar camera met veel liefde en toewijding op dieren. Van haar zijn prachtige foto’s van paarden te zien en van de honden die betrokken waren bij de reddingswerkzaamheden in New York na de terroristische aanval van 9/11.

Charlotte-Dumas-Merlyn

Het werk van Viviane Sassen valt op door het voor haar werk zo typerende kleurgebruik. Heel mooi vond ik ook een portret van Tilda Swinton gemaakt door Blommers&Schumm, waarop vooral het rood van haar kleding en een diagonaal baan licht een mysterieuze sfeer creëren.

TildaSwinton

Meer registrerend dan regisserend zijn bijvoorbeeld de foto’s van Linelle Deunk en Vincent Mentzel. Zij tonen de kracht van zwart-wit fotografie.
Er is zo veel te zien en te ontdekken op deze tentoonstelling, dat ik je alleen maar kan aanraden zelf te gaan kijken.

menzel linelle
Tegelijk met ‘Dutch Identity’ exposeert Museum de Fundatie een groot overzicht van het werk van Ans Markus, dat zeker de moeite van een bezoek waard is. De meningen over haar werk zijn zeer uiteenlopend, maar vast staat dat zij met groot vakmanschap schildert. En voor  liefhebbers is er in de ‘bubbel’ nog een tentoonstelling van Sovjet-propagandakunst uit de periode 1930 – 1941.

Marion Schut-Koelemij

introbeeld: Danielle van Ark

De tentoonstellingen zijn te zien t/m 17 april 2016

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
Geopend: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

www.museumdefundatie.nl

Plaats een reactie