Een beroemde kapper komt even langs

0

In de jaren ’70, toen ik op de redactie van Avenue werkte, was kapper Christiaan een beroemdheid. Dé grote, getalenteerde en vernieuwende haarstylist. Christiaan is nu 70, woont in New York en bezoekt heel even Nederland: volgende week opent hij de tentoonstelling HAAR in Utrecht.

Al bijna veertig jaar is Christiaan een van de meest gevraagde haarstylisten ter wereld. Op zijn website schieten foto’s van Kate Moss, Naomi Campell, Brad Pitt en tal van andere, door hem gekapte bekende hoofden voorbij. Hij verzon ook het blokhoofd van Grace Jones. Maar hij knipt ook gewoon gratis, mensen op straat, ‘om het vak in de vingers te houden.’ Ook maakt Christiaan elke dag 70 foto’s, waarvan hij er 10 op zijn computer bewaart. Daar komt nog wel eens een boek van.
Christiaan is druk druk druk. Alleen neemt hij de laatste jaren weleens een paar dagen voor zichzelf, ‘om een beetje te klooien’ in zijn buitenhuis in The Hamptons: dichten, kleien en sculpturen zagen uit boomstammen.
En nu is hij dus hier, heel even, om op zaterdag 20 februari een tentoonstelling over haar te openen.

Afval wordt kunst
Haar! Menselijk haar in mode en kunst heet de tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht. Hier is ‘haarwerk’ te zien van grensoverschrijdende modeontwerpers en kunstenaars die menselijk haar als materiaal én inspiratiebron gebruiken. Lichaamshaar is verwerkt in sieraden, wordt gebruikt voor kunstwerken en vormt het uitgangspunt voor installaties. Een thema is dat – letterlijk –  dicht op de huid van de mens zit.
Er is werk te zien van (inter)nationale kunstenaars als Julien d’Ys, Charlie LeMindu, Shoplifter, Zhu Tian, Studio Swine, Adelle Lutz, Levi van Veluw, Helen Pynor, Jenine Sheroes, Masako Takahashi en nog veel meer.

haar

Links: Zhu Tian, rechts Ruud van der Peijl

Ode
En er is dus speciaal een ode bij aan Christiaan, die voor de allereerste keer toegang geeft tot zijn omvangrijke persoonlijke archief. ‘Kunst en haar, dat heeft iets paradoxaals,’ zegt Christiaan in NRC. ‘Kunst is relevant voor iedereen, net als haar. Maar haar was nooit relevant voor kunst. Het was afval.’
Nu is dat afval dus eventjes kunst.

 

HAAR!
MENSELIJK HAAR IN MODE EN KUNST

20 februari 2016 t/m 29 mei 2016
Centraal Museum Utrecht, Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht
www.centraalmuseum.nl

Grote foto: Christiaan met Kate Moss

 

 

Plaats een reactie

4 reacties

 1. Geplaatst door www.MisjaB.nl, om Antwoorden

  Door hem zou ik nou wel eens geknipt willen worden!

 2. Geplaatst door Adri de Vries, om Antwoorden

  Ja wat leuk! Ik zag hem gisteren op TV. Hij zat vlg. mij op de Prindengracht om de hoek van de Leidsestraat.

 3. Geplaatst door Henriette v.Vlerken, om Antwoorden

  Ja, die kapper Christiaan, ook al beroemd begin jaren zeventig! Ik ging er ook naar toe en hij zei “hoeft niks aan te gebeuren aan dat haar”, knipte er wild links en rechts wat uit en zei.:”Zit goed zo”. Diezelfde dag vloog ik met fiets en nieuw haar uit de bocht en brak 2 armen. De dag daarop werd ik miss Viva ’76, misschien toch vanwege dat haar! Dat waren nog eens tijden!

 4. Geplaatst door Els, om Antwoorden

  Ik ben nog model voor hem geweest toen hij nog in Bovenkarspel woonde. Hij heeft het ver geschopt. Fijn voor hem.