Een boek dat indruk maakt

1

Een boek dat de laatste nacht van een 96-jarige vrouw beschrijft, maakte diepe indruk op Heleen. Ze schreef een recensie over De langste nacht, het vierde boek van de Nederlandse schrijver Otto de Kat.

Hoe mooi is het niet als je – in dit geval aan het einde van het leven – jezelf een spiegel voorhoudt en je alle gelukkige jaren herleeft, maar ook dat alles terugkomt wat verdwenen, wat verdrongen leek. Heden en verleden wisselen elkaar in De langste nacht, een prachtig verhaal dat in prachtige taal geschreven is, naadloos af.
Emma, een 96-jarige vrouw, kijkt in haar laatste nacht op aarde terug op haar leven. Ze woonde in Berlijn en was getrouwd met een ’goede’ Duitser die werkte bij Adam von Trott op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Adam von Trott was een tegenstander van Hitler die later een mislukte aanslag op de dictator pleegde. Emma’s man wordt dan opgepakt en Emma vlucht als verdachte Nederlandse vrouw via omwegen in nazi-Duitsland naar Nederland. Sinds de bevrijding woont ze bij haar neef Chris Dudok in Gouda en na een jaar trouwt ze met Bruno Verweij, die tijdens de oorlog in Rotterdam woonde, in een straat die – wonderbaarlijk – buiten de bombardementen is gebleven. Bruno is in die jaren een bastion van vriendschap en liefde voor Chris geweest.
Ze krijgen twee zoons en Emma ‘vergeet’ de tijd waarin ze met haar eerste man in nazi-Berlijn woonde.
Tijdens haar laatste nacht bereidt ze zich voor op het einde van haar leven.
De oorlog spookt door haar heen, ze verdwaalt in haar herinneringen aan de liefdes die ze gekend heeft. Opnieuw en heviger dan ooit ondergaat ze het leven dat ze leefde en niet leefde, alsof de dood haar wakker schudt.
Het verhaal is gelardeerd met prachtige dichtregels, zoals ‘Ik voel mij overal vreemd behalve in de eeuwigheid’ van Leo Vroman en ‘Leven is dromen en de dood, denk ik, is ’t die ons wakker schudt’ van Martinus Nijhoff. Dit prachtige boek is een absolute aanrader!

Heleen Nieuwenhuis

 

De_langste_nacht_54ca512c2778c
De langste nacht van Otto de Kat (pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt, Rotterdam,1946)
Februari 2015, uitgeverij G.A. Van Oorschot BV, € 17,50
ISBN 9789028260467

Grote foto: Lezende vrouw van Leo Gestel (1910)

 

 

 

Plaats een reactie