Elke dag een glaasje

0

Meteen aan het cranberrysap, zegt de huisarts als je weer eens blaasontsteking hebt. Is dat een bakerpraatje of helpt het echt?
De cranberry of veenbes hoort helemaal niet in ons land thuis. Hij doet het goed op zanderige grond, en toen er in 1845 een vat veenbessen aanspoelde op Terschelling, kieperden teleurgestelde jutters de stomme bessen uit Amerika om en liepen weg. De besjes ontkiemden en nu is Terschelling de enige plek in Nederland waar ecologische cranberries worden geoogst.
Momenteel is het weer zo ver en kun je korte tijd verse cranberries kopen.

Goed zuur
Cranberries zijn rijk aan vitamine C, maar er zit nog meer in: vitamine E, B5, B6 en K, zij het in lagere hoeveelheden. Ook de mineralen mangaan, koper en ijzer haal je uit de besjes,
Maar het belangrijkste zijn de fytonutrienten, met name de ‘zure’ proanthocyadinen, die allerlei ziekten die te maken hebben met blaas en urinebuis voorkomen en genezen. Ook zorgen deze stoffen ervoor dat gezwellen in de maag zich minder snel voordoen.
Bij acute blaasontsteking kun je proberen om drie weken lang elke dag 150 ml puur cranberrysap te drinken.
Bij chronische blaasklachten is elke dag een glas van 75 ml. aan te raden.

Van compote tot mosterd
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat verse cranberries beter werken dan hetzelfde gewicht aan verwerkte cranberries in jams en sauzen. Je kunt een cranberrystruik in je eigen tuin zetten om in de toekomst zelf cranberries te kunnen plukken. Hij houdt van een beetje zanderige grond. Maar de meeste mensen moeten het toch met verwerkte cranberry’s doen. Ze worden onder andere verwerkt in cranberryjam, -compote, -mosterd, -sap, -wijn, -likeur, -thee, -siroop en -mosterd.
Neem maar eens een kijkje in de Terschellingwinkel , waar je alles kunt bestellen.

cranberrysap

Plaats een reactie

2 reacties

 1. Geplaatst door Margriet, om Antwoorden

  Lieve Pia,
  De cranberries die de huisarts voorschrijft voor (of liever tegen) blaasontsteking zitten in tabletten die je bij de Etos kunt krijgen in potjes…..Heb er inmiddels al heel wat van achter de rug. De sappen enz. zijn te weinig geconcentreerd: je zou er iedere dag liters van moeten drinken om hetzelfde effect te bereiken.
  Liefs, M.

  • Geplaatst door Pia van Boven, om Antwoorden

   Goede tip, bedankt!
   XX