Exposities in mode & design

0

Komend voorjaar kunnen modeliefhebbers hun hart ophalen in musea in Amsterdam, Parijs en Londen. Plan snel je eerste lentetripje.

Parijs: Jeanne Lanvin
Musée Galliera in de Avenue Pierre 1er de Serbie in Parijs is wat minder bekend, maar trok wel veel publiek met een overzichtstentoonstelling van Madame Grès. Binnenkort is couturier Jeanne Lanvin aan de beurt. Dankzij het werk van de ontwerper Alber Elbaz is dit modehuis na 126 jaar nog steeds alive & kicking.
Van 8 maart tot 23 augustus, palaisgalliera.paris.fr

Jeanne Lanvin

Foto: Jeanne Lanvin, detail van een avondjurk, 1935-1936

Londen: Alexander McQueen
Een grote overzichtstentoonstelling van het Victoria & Albert Museum in Londen eert het buitengewone creatieve talent van de wispelturige ontwerper Alexander McQueen, die in 2010 overleed. Savage Beauty wordt de grootste tentoonstelling van zijn werk in Europa en laat mode zien vanaf zijn afstuderen aan de modeacademie in 1992 tot aan zijn onvoltooide wintercollectie van 2010.
Savage Beauty, van 14 maart t/m 19 juli 2015, Victoria & Albert Museum, Londen, vam.ac.uk

Alexander McQueen

Foto: Alexander McQueen, in 1997 gefotografeerd door Marc Hom

Londen: Luxe design
What is Luxury? heet de tentoonstelling die vanaf april loopt in het Victoria & Albert Museum in Londen. Hoe ziet luxe eruit in deze tijd van globalisering, economische crises en 3D-printers? Dat is te zien aan bijzondere voorwerpen die getuigen van prachtig ambachtswerk, luxe én verrassende materialen (plastic) en bijzonder design. Er is onder andere een japon te zien van Iris van Herpen en werk van de eveneens Nederlandse Studio Drift.
What is Luxury?, 25 april t/m 27 september, Victoria & Albert Museum, Londen, vam.ac.uk

What is Luxury

Foto: kroon van diamanten, smaragden en robijnen, gezet in goud. Ca. 1750, uitgeleend door de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection

Amsterdam: Modeprenten in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heeft een enorme collectie modeprenten en onlangs verwierf het er nog meer: de collectie Raymond Gaudriault en de collectie M.A. Ghering-van Ierlant. Met name door die laatste twee verzamelingen kan het museum nu de grote ontwikkelingen in de mode tonen in de periode ca. 1600 tot begin 20ste eeuw.
New for Now heet de tentoonstelling van zo’n 100 prenten, vormgegeven door Christian Borstlap.
Op rijksmuseum.nl zijn vanaf deze zomer maar liefst alle 8000 prenten uit de vaste collectie te bekijken.
New for Now, van juni tot september 2015, Philipsvleugel, Rijksmuseum Amsterdam, rijksmuseum.nl

Modeprenten

Foto: Magasin des Modes Nouvelles Françaises et Anglaises, december 1787

 

 

Plaats een reactie