De schoonheid van rouw

2

Hoe kun je je overleden geliefde in ere houden? Hoe zou je je eigen begrafenis willen? Hoe vaak en hoe lang mag je je vrienden lastig vallen met je rouwverhaal?
Er is een prachtig boek verschenen waarin je antwoord kunt zoeken op dergelijke vragen.

Waar kun je terecht als je speciale dingen wel of niet wilt bij een herdenkingsdienst of een uitvaart? Wat kost überhaupt een beetje fatsoenlijke begrafenis? Wilde je moeder nou cremeren, vriesdrogen of natuur-begraven? Het Groot Gedenkboek, net verschenen, heeft geen pasklare antwoorden op deze vragen. Wel blader je in dit kloeke boek door alle facetten en aspecten van afscheid nemen, doodgaan, rouwen, herdenken en gedenken. Afscheid nemen wordt uitgebreid besproken met betrokkenen in en buiten de uitvaartbranche.

gedenkboek1

 

Het Groot Gedenkboek is in tien jaar tijd samengesteld door een flink aantal redacteuren. Yvonne Lub interviewde christelijke, joodse en islamitische leiders, en vroeg wat hindoestanen belangrijk vinden. Ada Wille beschrijft de geschiedenis van begraven tot digitaal verstrooien. Jutta Hinterleitner bekeek met studenten nieuwe mogelijkheden van herdenken, rouwen en begraven. Eward Timmerman vroeg zich af wat een landschap ‘ritueel’ maakt en hoe dieren rouwen. William Arfman maakte een degelijke studie van rouwrituelen, waaronder de thuis-gedenk-plekken, de huisaltaartjes met de lichtjes en de foto’s van dierbaren. Gerritjan Deunk beschrijft het begraven in de Achterhoek van zijn jeugd, grafeilanden en –piramides, en de betekenis en fascinatie van bomen.

gedenkboek2

Maar ook praktische zaken komen aan bod. Experts en professionals vertellen over rouwbeheersing, rouwfases en bekijken bijvoorbeeld hoe vervuilend een lichaam is. Kortom, Het Groot Gedenkboek is een vraagbaak en een prachtig kijkboek in moeilijke dagen en lang erna.

Het Groot Gedenkboek, € 39,95

Bestellen door € 39,95 of een veelvoud daarvan over te maken op rekening NL55 SNSB 0906 6998 78 tnv Gerritjan Deunk. Na ontvangst van je betaling wordt het boek (of de boeken) zonder verdere kosten opgestuurd.

Gedenkboek cover

 

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door Gerritjan Deunk, om Antwoorden

    Wat een prachtige verwoording van Het Groot Gedenkboek! Dankjewel Pia