Gek op David Nicholls

0

Een pittige discussie aan de bridgetafel. Tilly is helemaal verslingerd aan de boeken van David Nicholls, Elfride vindt het lectuur. ‘Niet slecht hoor, maar geen meesterwerken’.
Tilly licht toe waarom David Nicholls één van haar favoriete schrijvers is.

Het gebeurde weer: bij het herlezen van De eerste dag (2009) van David Nicholls ging er op pagina -tig een schok door me heen en kwam er een heuse traan. En onlangs zat ik weer hardop te lachen bij het kunsthistorisch college dat de schrijver op één bladzijde geeft, waarin hij 4! semesters Vrije Academie samenvat, in zijn nieuwste boek Wij.
Het Parool heeft het heel treffend gezegd en de uitgever was zo slim het op de kaft van Wij te zetten: ‘Nicholls laat je haast onafgebroken glimlachen, brengt je regelmatig aan het schateren en weet je een keer of twee tot tranen toe te ontroeren.’
En na lezing van beide boeken onderschrijf ik dit volledig.
Over de boeken kan ik kort zijn: lezen en genieten.
Het eerste gaat over Emma en Dexter, twee jonge studenten, over hoe ze bij elkaar komen, en Wij is het verhaal van Douglas; over het begin, verloop en onvermijdelijke einde van zijn huwelijk, dus hoe ze uit elkaar gaan.
Lezen over twee mannen en twee vrouwen, over verliefdheid, ouderschap, werk, carrière, klein en groot verdriet en dit alles tegen het decor van het Engeland van de jaren ’80 en ’90 vorige eeuw tot heden.
Genieten van de schrijfkunst van David Nicholls (o.a. scenarioschrijver van Cold Feet, weet je nog?), zijn humor, zijn lichtheid, terloopse diepte, en van de vanzelfsprekendheid van al die woorden en zinnen die het lezen ervan tot een feest maken.
Laat je verrassen en ontroeren!

Tilly Bottelier

Wij
Wij is het verhaal van de relatie tussen Douglas Petersen en zijn vrouw Connie. De verteller is Douglas, die terugkijkt op zijn leven met Connie en de keuzes en fouten die hij maakte, en die op het punt staat alles te verliezen wat hem lief is. De relatie met zijn 17-jarige zoon Albie is namelijk allesbehalve goed te noemen, en dan vertelt zijn vrouw hem ook nog terloops dat ze overweegt om van hem te scheiden. De roman combineert een goed geschreven verhaal met onderkoelde Britse humor en verrassende personages.
e-book vanaf € 7,99

De eerste dag
Twee studenten ontmoeten elkaar op de dag dat zij afstuderen. Emma is meteen verliefd op Dexter, hij is een flierefluiter. De ontwikkeling die hun relatie ondergaat is mooi beschreven. Vaak komisch, soms triest; grote dromen die niet uitkomen. Het verhaal maakt naar het einde toe een verrassende wending.
e-book vanaf € 4,99
david-nicholls-wijDe eerste dag

Plaats een reactie