Goud van oud: havermout

2

Misschien ben ik wel langer dan 1.80 geworden omdat mijn moeder vroeger elke ochtend een flinke pan havermout stond te koken. Pas de laatste jaren wordt duidelijk hoe gezond het goedje is. Niet lekker? Daar ga je anders over denken met de 70 recepten uit een speciaal havermoutboek.

Gezond is havermout zeker. Honderd gram bevat 380 kcal, 13,1 gram eiwit, 62 gram koolhydraten waarvan slechts 4,5 gram suiker en 7 gram vet, waarvan slechts 1 gram verzadigd vet. Havermout zit bomvol vezels, wat heel belangrijk is voor een goede darmwerking. Vooral het enorm verzadigde gevoel na een bordje havermout is fijn, omdat dat helpt op gewicht te blijven.
Weliswaar bevat havermout veel koolhydraten, maar veruit het grootste deel daarvan zijn complexe koolhydraten. Havermout heeft een glycemische index van 49, wat laag is. Het voordeel? Je bloedsuikerspiegel schiet niet omhoog maar blijft stabiel. En complexe koolhydraten worden langzaam verteerd, ze blijven dus lange tijd energie afgeven aan het lichaam. Daarom alleen al is havermout zo geschikt als ontbijt.
In havermout komen ook oplosbare vezels voor: beta-glucanen. Die nemen in de darmen veel vocht op, wat prettig is tegen obstipatie. Ook binden beta-glucanen cholesterol, galzouten en vetzuren, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed daalt – vooral het ongunstige LDL-cholesterolgehalte.

Ook een havermoutburger?
Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zijn echte havermoutlovers. ‘Wij vinden havermout best bijzonder, je hebt alleen water of melk, havermout en een paar minuten geduld nodig en voilà: je hebt een havermoutje op tafel staan.’
Aan het woord havermoutje moet ik even wennen, maar Pascalle en Mathijs zitten daar niet mee: ze hebben zelfs een boek geschreven dat Havermoutje heet. Zeventig recepten die de vele mogelijkheden met haver laten zien: van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuccino, van pasta tot pannenkoek.
Maar natuurlijk is het gewone havermoutontbijt al veelzijdig. Je kunt havermout koken met water of melk, en variëren met melksoorten: amandelmelk, havermelk, notenmelk, quinoamelk, rijstmelk of sojamelk. Door de verhouding tussen havermout en melk of water aan te passen, kun je de havermout een andere smaak en textuur geven.
Er is zelfs een twitteraccount: @havermoutje, waar ideeën met havermout worden uitgewisseld.

Zelfgemaakte granola
Om je entree te maken in de wereld van havermout hier een recept uit Havermoutje: zelfgemaakte granola. Gezond, lekker en überhip!

Ingrediënten: 250 g havermout, 1 eiwit, 
2 eetlepels kokosolie, 5 eetlepels (bloemen)honing, 50 g kokosrasp,
100 g walnoten,
25 g geroosterde haverzemelen, geroosterd, halve eetlepel zout, 1 theelepel kaneel, 215 g gedroogde cranberry’s of ander gedroogd fruit, in kleine stukjes. Bakplaat en bakpapier.

Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Klop het eiwit los in een grote kom. Smelt de kokosolie en roer die door het eiwit. Voeg alle ingrediënten, behalve het gedroogde fruit, toe aan het eiwitmengsel. Blijf roeren tot de honing en kokosolie goed zijn verdeeld. Spreid het havermoutmengsel over de bakplaat uit en bak het 30-40 minuten in de oven. Schep af en toe om zodat het aan alle kanten mooi bruin wordt. Laat de granola afkoelen en roer het gedroogde fruit erdoorheen. Bewaar in een luchtdichte trommel of blik. Chocoladeliefhebber? Voeg dan nog twee eetlepels cacaopoeder toe.

3D_BOEK_HAVERMOUTJE2

Havermoutje
Prijs: €19,99
ISBN: 9789048825844
Uitgever: Carrera
havermoutposter

Plaats een reactie