Helmut Newton – A Retrospective

0

Hooggehakte, langbenige vrouwen, naakt of op zijn minst schaars gekleed. Veel mensen hebben dit beeld voor ogen als de naam Helmut Newton valt. Maar er is meer, veel meer van deze invloedrijke fotograaf op de overzichtstentoonstelling van zijn werk in Fotografiemuseum Foam.

De overzichtstentoonstelling laat meer dan 200 foto’s zien, variërend van zelden vertoonde vroege prints tot monumentale afdrukken.
Helmut Newton(Berlijn, 1920 – West Hollywood, 2004) werkte sinds de jaren vijftig als fotograaf, maar brak pas echt door aan het begin van de jaren zeventig, dankzij de opvallende foto’s die hij maakte voor de Franse Vogue. De jaren zeventig en vroege jaren tachtig werden gekenmerkt door grote maatschappelijke veranderingen: traditionele machtsverhouding verschoven, er was sprake van sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal. Newtons werk weerspiegelde deze veranderingen. Niet toevallig was hij nauw bevriend met Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld, modeontwerpers die speelden met man-vrouw verhoudingen en zochten naar een nieuw en eigentijds vrouwbeeld. Newton fotografeerde voornamelijk op locatie en de ideeën die hij gebruikte voor zijn fotoshoots waren tamelijk gewaagd. Hij gaf in zijn werk vrouwen macht; of ze nu naakt zijn of gekleed in een smoking, ze  zijn krachtig, verleidelijk, dominant, indrukwekkend en soms zelfs ronduit intimiderend. Ook in zijn commerciële werk visualiseerde hij zijn persoonlijke obsessies. Centraal hierin staat de verbeelding van de vrouw en onderliggende thema’s als macht, geweld, erotiek en verlangen. Daarnaast ontwikkelde Newton zich tot een uiterst succesvol portretfotograaf die alle grote namen van zijn tijd, van filmsterren tot politici, voor zijn camera kreeg. Een portret door Newton gold in de jaren zeventig en tachtig als het ultieme bewijs van succes.

helmutnewton1

X-Ray, Van Cleef & Arpels, French Vogue, 1994 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate – Catherine Deneuve, Esquire, Paris 1976 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate 

 

Self Portrait with Wife and Models Paris 1981 C Helmut Newton Estate

Self Portrait with Wife and Models, Vogue Studio, Paris 1981 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate

De werken in de tentoonstelling zijn merendeels vintage-prints, afkomstig van de Helmut Newton Foundation in Berlijn. Tevens is de film Helmut by June te zien, die in 1995 is gemaakt  door Newtons vrouw June.

Introbeeld: Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate

De tentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective is te zien van 17 juni t/m 4 september 2016. Foam is dagelijks open van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.
Foam, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam
www.foam.org

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door Henriette v.Vlerken, om Antwoorden

    En dan die prachtige film over hem, gemaakt door zijn vrouw. Zijn humor, onvoorstelbaar oog voor het kleinste detail bv hoe de knieen bewegen van Cindy Crawford als ze een trap afloopt! In een woord geweldig! Gaat het zien in het foam. Film duurt ongeveer een half uur.