Jam uit de magnetron

1

Margriet maakt heel vaak jam – niet meer dan één potje per keer. Ze doet het snel en makkelijk in de magnetron: ideaal nu al het lekkere zomerfruit er weer aankomt.

Niets is gemakkelijker dan jam maken met de magnetron. Voor één pot heb je nodig:

  • 350 gram schoongemaakt en kleingesneden fruit
  • 125 gram geleisuiker speciaal (van Gilse)
  • 1 schone jampot, inhoud 450 cl.

Omdat je geleisuiker speciaal gebruikt, heb je in verhouding weinig suiker nodig, zodat de jam niet te zoet wordt en qua calorieën light blijft.

Zo ga je te werk

  • Vul de jampot voor een kwart met water, zet hem zonder deksel in de magnetron en laat de magnetron op vol vermogen 2 minuten draaien. Schroef dan het deksel op de pot en zet hem omgekeerd op een schone theedoek. Nu zijn zowel pot als deksel gesteriliseerd.
  • Doe het schoongemaakte fruit met de geleisuiker in een hoge, liefst glazen kom en breng het geheel in 3 minuten op vol vermogen in de magnetron aan de kook. Roer dan alles heel goed door met een houten pollepel. Daarna nog eens vier minuten in de magnetron op vol vermogen.
  • Je jam is nu klaar! Vul de pot ermee – het beste met een sauslepel – en draai de deksel er stevig op. Zet de pot op zijn kop op de theedoek om af te koelen. Plak er een etiket erop met de datum. De jam is lang houdbaar.

Goede sier
Het is erg leuk om een voorraadje te hebben van allerlei smaken jam. Dus geen grote ketels kokende vruchten op het vuur, en daarna maandenlang dezelfde jam eten. Je kunt allerlei smaken jam maken en bij een feestelijk ontbijt een goed figuur slaan door verschillende smaken zelfgemaakte jam op tafel te zetten.
Je kunt alle soorten vruchten gebruiken; neem alleen wel vers en mooi rijp fruit. Maar soms maak ik bijvoorbeeld een lekkere pot frambozenjam van doosjes diepvriesframbozen, omdat er niet altijd vers zomerfruit is. Gaat dus ook prima.
Je kunt de vruchten naar gelang hun formaat in stukjes snijden of een paar keer pulsen in de keukenmachine. Liever niet pureren!

Voor de afwisseling
Favorieten zijn aardbeien, abrikozen, nectarines en perziken. Natuurlijk later in het seizoen ook alle soorten pruimen – fantastisch zijn de Reine Claude – verder bramen, zwarte bessen, kruisbessen, vijgen, enzovoort. Zelfs van ananas en van kiwi’s heb ik lekkere potjes jam gemaakt.
Een succesnummer is jam van peer met gember: mooie zachte peren, bijvoorbeeld Doyenne, met een paar bolletjes stemgember en de siroop erbij, en je hebt een delicatesse die je erg goed kunt combineren met oude kaas, zoals Beemster, Roquefort of Stilton.

Margriet van Boven

fruit

Plaats een reactie