Kijken naar klei

0

In het Haagse Gemeentemuseum is de tentoonstelling KLEI! te bekijken. Zo’n zestig kunstenaars laten zien hoe verrassend en veelzijdig het materiaal klei is.

Wie naar de Rothko tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag gaat, mag zeker een bezoek aan KLEI! Een eeuw keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie niet overslaan. Van zo’n 60 kunstenaars zijn hier prachtige en verrassende keramische objecten te zien. Werken van bekende keramisten als Jan van der Vaart met zijn beroemde tulpenvaas (Van der Vaart was ook geruime tijd hoofd van de keramiekafdeling) en van Babs Haenen, Wouter van Dam en Geert Lap, om er enkelen te noemen. Het oudste werk dateert uit 1917, de beginperiode van de opleiding, toen de Rietveld Academie nog Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs heette. De nadruk ligt echter op de periode na 1968. In dat jaar werd de opleiding onderdeel van het hoger beroepsonderwijs en kreeg het de nieuwe naam. Uit 1961 is het intrigerende werk van Bastienne Kramer waarbij een vrouwenlichaam langzaam in een kast draait (ik dacht bij de eerste aanblik aan een spuitcabine waarin je een bruin kleurtje krijgt). Geglazuurde gevelpanelen voor het Museum of Arts and Design New York werden door Christine Jetten in samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum gemaakt. Van RaR (Reinheimer en U. Rehm) is de installatie Schwarm, 63 verschillende felgekleurde porseleinen kevers op een wand. Fascinerend is de film Dissolving van Ewa Perlejewska waarop in een bad een lichaam van klei langzaam oplost in het water.

klei

Ewa Perlejewska  – Bastienne Kramer – Babs Haenen

Potten en schalen
Klei werd al 6000 jaar geleden gebruikt, hoofdzakelijk voor gebruiksvoorwerpen, maar in de loop der tijd ook voor kunstzinnige uitingen. Nu zijn er vele verschijningsvormen, van traditionele potvormen, serviezen en sculpturen tot architectuur en installaties.

Delfts aardewerk
Even verderop in het museum is er een tentoonstelling Delfts aardewerk, ook zeer moeite waard. Het Gemeentemuseum beschikt over de mooiste en grootste collectie van Nederland. Naast het bekende blauwwitte Delfts zijn er ook kleurrijke objecten, zoals Departed Glory van Wieki Somers, een Nijntje en prachtige borden uit de 16e en 17e eeuw. En natuurlijk ontbreken de ‘stapelingen’ van Studio Job, Jurgen Bey en Alexander van Slobbe niet. Vooral heel groot en soms geestig qua opbouw. En alsof dat niet genoeg is, is er ook nog een groot poppenhuis, maar daarin de nodige – hoe kan het anders – porseleinen voorwerpen.

klei1

Wieki Somers – Jurgen Bey – Alexander van Slobbe

De tentoonstelling Delfts aardewerk is doorlopend geopend; KLEI is tot en met 12 april 2015 te bezoeken.
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, http://www.gemeentemuseum.nl.

Liesbeth Limburg

 

 

Plaats een reactie