Kleur in de winter

0

Op sombere, grauwe winterdagen kan ik enorm opknappen van de mooie bloemen van de Helleborus. Deze makkelijke plant bloeit alleen ’s winters en brengt met z’n prachtige kleuren de kale wintertuin tot leven.

Als de meeste tuinplanten in winterslaap zijn, zorgt de helleborus (ook wel kerstroos genoemd) met haar diepgroene blad en stralende bloemen voor kleur in de wintertuin. Paars, wit, roze, zachtgeel, zwart of gespikkeld… de kleuren zijn subtiel maar toch opvallend.
Helleborus is een buitenplant. Zet ze snel in de border of vul een paar manden; je tuin fleurt ervan op.

Doorzetter
Het blijft spectaculair, planten die bloeien in de winter. Helleborus niger trakteert je van november tot en met maart op grote witte bloemen. In het hart zit een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst doen de plant nauwelijks wat. Hij gaat weliswaar wat hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt hij zich weer op.
Het ‘zusje’ van de witte kerstroos is de Oosterse (Helleborus orientalis). Deze tuinplant heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. De Oosterse helleborus is verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein voor in een hangmand tot een hoge struik die een flinke pot nodig heeft of een plek in de border.

helleborus1

Verzorgen
– Zet de kerstroos op een beschutte en zonnige plek. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.
– Hangen de bladeren er wat slapjes bij? Tijd om water te geven. Na een paar uur staat de helleborus weer te stralen.
– Als het vriest geen water geven.
– Verwen de plant eens per twee weken met wat plantenvoeding. Dan bloeit hij lekker door.

helleborus

 

Meer informatie over de kerstroos en andere tuinplanten vind je op www.mooiwatplantendoen.nl

Plaats een reactie