Krakende knieën

1

Even een pijnlijk onderwerp: artrose. We krijgen er bijna allemaal last van: zeurende, brandende knieën of handen, hoofdpijn vanuit de nek, pijnlijke heupen. Huismiddeltjes en tips zijn er genoeg. Kun je met je voeding nog iets doen?

Artrose is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen van het kraakbeen. Pijn in de gewrichten betekent dat het kraakbeen wegslijt en schokken en belastingen steeds minder kan opvangen. Het is een gradueel proces en uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen.
Er bestaan pijnstillers tegen artrose maar die nemen veel mensen niet graag omdat ze slecht zijn voor maag en nieren. Zelfhulp dus!
Zoals veel bewegen, dat allereerst, en zo nodig afvallen om de gewrichten minder te belasten. Glucosamine slikken, wat bij ongeveer 50% van de mensen verlichting geeft.

Eten tegen de pijn
Er zitten ook allerlei stoffen in voeding die ietsje kunnen helpen. Calcium bijvoorbeeld, versterkt je botten. Het zit in sardines, amandelen, broccoli en boerenkool, sesamzaad. Vooral in broccoli zit ook een stof die de enzymen blokkeert die gewrichtsvernietiging veroorzaken.

broccoli
Vitamine C kan de pijn verlichten en helpt bij de aanmaak van collageen (bindweefsel). Dat vind je in kiwi, blauwe bes, peterselie en veel, veel meer.
Kalium neutraliseert een zure voeding en voorkomt daarmee overbodig calciumverlies. Het zit in abrikozen, avocado en bananen.
Vitamine D is van groot belang voor de opname van calcium. Nu je in de winter minder buitenkomt, is een supplement echt aan te raden.
Allerlei fruit en groente voorzien je lijf van antioxidanten, en Omega 3 vetzuren tot slot hebben ontstekingswerende eigenschappen. Het eten van vette vis als heilbot, makreel, sardines en haring, noten en koolzaad- of lijnzaadolie kan dus pijn voorkomen.

voeding

 

 

 

Plaats een reactie