Lekker lezen!

0

Wij van Grey Unlimited hebben de afgelopen weken weer aardig wat gelezen. De mooiste, spannendste, romantische en meest intrigerende boeken hebben we voor je op een rij gezet. Lees maar mee.

Het meisje in de trein

Met haar thriller The girl in the train beleefde Paula Hawkins een stormachtig debuut in de Verenigde Staten. Ook in de Nederlandse vertaling vindt het boek gretig aftrek. Ik las het in de trein van Parijs naar Amsterdam in één adem uit.
Iedereen die in de trein zit, zal zich weleens afvragen wat zich afspeelt achter de ramen van de huizen die voorbijflitsen. Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein naar Londen. Ze is na haar scheiding depressief en aan de drank en woont op kamers bij een vriendin. Ze heeft geen werk, maar forenst toch dagelijks heen en weer. Iedere dag stopt de trein voor een rood sein bij een rijtje leuke huizen in een Londense buitenwijk en vanuit de trein volgt Rachel in een van die huizen het leven van wat ze een droomechtpaar noemt, een knap, romantisch stel. Ze heeft er hele fantasieën bij. Een paar huizen verwijderd van haar droomechtpaar woont haar ex-man met zijn nieuwe vrouw Anna. Geleidelijk aan, heen en weer springend in de tijd, ontrolt deze verrassende thriller zich in drie verhaallijnen: die van Rachel, die van Megan, de vrouw van Rachels droomechtpaar, en die van Anna, de nieuwe vrouw van Rachels ex. Rachel zakt steeds verder af in de drank en op een dag verdwijnt Megan spoorloos. Centraal in dit boek staat de verdwijning van Megan. Wat heeft Rachel hiermee te maken? En hoe zijn de levens van Megan en haar partner met die van ex-man Tom en zijn nieuwe liefde Anna verbonden? Reuze spannend en goed geschreven (Elly).

COVERNL_Opmaak 1

Uitgeverij: A.W.Bruna, ISBN: 9789400503885

Zwelgen op het kasteel

De afgelopen weken heb ik urenlang intens genoten van de trilogie Love and Inheritace van de Engelse schrijfster Fay Weldon. Liefhebbers van Upstairs Downstairs, Gosford Park of Downton Abbey zullen net zo van deze 1100 pagina’s smullen als ik.
Het gaat om de familie Dilberne die leeft rond de eeuwwisseling 1800-1900, uiteraard op een enorm landgoed, met het nodige personeel en met de nodige titels. Rijk? In het begin van het boek niet, dan moet de oudste zoon een verstandshuwelijk sluiten met een rijk Amerikaans meisje om de familie in de stand te laten leven die zij gewend is.
De trilogie beslaat ongeveer vijf jaar. Alle karakters in het verhaal zullen je bekend voorkomen, zowel upstairs als downstairs, maar het boek springt er toch uit door de heerlijk ironische schrijfstijl van Weldon en haar subtiel bijtende humor.
Helaas is er in de Nederlandse uitgave geen verzamelband, je zit dan aan drie boeken vast: Macht der Gewoonte, Leve de Koning en De Nieuwe Gravin. Ca, € 15,- per deel bij www.bol.com (Pia).
Love & Inheritance ca € 12,- via www.amazon.nl (e-book).

weldonengels weldon

Als je het licht niet kunt zien

Maandenlang heeft de roman All the Light We Cannot See van Anthony Doerr hoog in de Engelstalige bestsellerlijsten gestaan. Ik las de Nederlandse vertaling en werd onmiddellijk gegrepen door het aangrijpende verhaal.
Het boek vertelt het verhaal van Marie-Laure en Werner. De jonge Marie-Laure is blind en woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. Werner groeit op in een weeshuis in een Duits mijnstadje samen met zijn jongere zusje Jutta. De zeer intelligente Werner belandt bij de Hitlerjugend, wordt meegezogen in de Duitse oorlogsmachinerie en wordt naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen. Het verhaal is zo beeldend geschreven en alle personen in het boek gaan voor je leven. Anthony Doerr schreef tien jaar lang aan deze roman, waarvoor hij dit jaar de Pulitzerprijs voor fictie ontving en inmiddels zijn de filmrechten verkocht aan 20th Century Fox (Elly).

 

alsjehetlichtnietkuntzien

Uitgeverij: The House of Books ,ISBN: 9789044345940

Zuiverheid – Jonathan Franzen

Zelf las ik de nieuwe roman van Jonathan Franzen in het Engels en dat viel nog niet mee. Het is een lijvig boek waarin de macht van het internet uitvoerig wordt besproken. Maar Purity – in het Nederlands Zuiverheid – is echt een geweldig boek! Het vertelt het verhaal van de Amerikaanse Purity Tyler, opgevoed door haar excentrieke moeder en voor de mensen in haar omgeving bekend als Pip. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is, en als Pip een traumatische ervaring heeft in het kraakpand waar ze woont, besluit ze naar hem op zoek te gaan. Haar zoektocht leidt haar door Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waar ze in contact komt met een charismatische, wereldberoemde internetrebel, Andreas Wolf. Maar Pip weet niet dat Wolf zelf een geheim met zich meedraagt, uit een ver verleden, toen hij in Oost-Duitsland woonde en de Berlijnse Muur nog niet gevallen was. Hoe en of ze uiteindelijk haar vader vindt, laat ik even in het midden. Identiteit, liefde, afstamming, sensualiteit, een tikje humor en vooral ook de geheimen zoals die zich zowel binnen een familie als in de westerse maatschappij voordoen, spelen een belangrijke rol in deze met een prachtige pen geschreven Amerikaanse roman(Elly).

Uitgever: Prometheus, ISBN 9789044625158

zuiverheid

Zelf ook een boek gelezen dat echt de moeite waard is en dat je graag wilt delen met de bezoekers van Grey Unlimited? Laat het ons weten via info@greyunlimited.nl

 

 

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door Elly van Zutphen, om Antwoorden

    Mijn man was vorige maand enige tijd onbereikbaar! Hij zat almaar te lezen Ik nieuwsgierig natuurlijk en trok direct dat boek uit zijn handen toen hij het uithad en begon ook te lezen. Ook 1 week van de wereld weggeweest, maar wat een prachtig verhaal. Het heet “De eeuwige bron” van Ayn Rand. Is nu ook een heel lang toneelstuk van in Nederland en Belgie. Alles uitverkocht. Je schijnt je geen minuut te vervelen. Met moeite voor volgend jaar november kaartjes gekocht. Henriette van Vlerken