Lucebert is weer thuis in Bergen

0

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling Lucebert in museum Kranenburgh in Bergen (N.H.). Wat een ervaring! Bezoekers kunnen platen draaien, boeken bekijken en in de geest van de kunstenaar woorden en gedichten schrijven. Maar vooral: genieten van het omvangrijke werk van deze veelzijdige kunstenaar.

Lucebert (1924 – 1994) woonde en werkte lange tijd in Bergen en was daar lid van het KunstenaarsCentrumBergen, dat nu is gevestigd in de villa van Kranenburgh. Precies de plek waar Lucebert halverwege de jaren vijftig een tijd woonde. Later nam hij zijn intrek in de voormalige kunstzaal van verzamelaar Piet Boendermaker. Dit atelier is op de tentoonstelling nagebouwd en geeft een impressie van de plek waar de kunstenaar zijn universum schiep.

lucebert in atelier

De vormgeving en het concept van de tentoonstelling werd bedacht door Johan Kramer, regisseur en medeoprichter van communicatiebureau KesselsKramer en je komt werkelijk ogen tekort. In de geest van Luceberts werk oogt het geheel als een work-in-progress.

de vijftigerslucebert

De vijftigers
Elke zaal kent een eigen sfeer, precies zoals de kunstenaar vindt dat een tentoonstelling eruit moet zien: een levendige, atelier-achtige plek waar het creatieve proces en de kruisbestuiving tussen verschillende kunstdisciplines zichtbaar zijn.

lucebert handtekening

Lucebert
Thuis in Bergen, t/m 12 april 2015
Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen (N.H.)
www.kranenburgh.nl

 

 

Plaats een reactie