Lust je nog peul?

1

In het echte en officiële ‘jaar van de boon’ mogen we best wat vaker recepten van peulvruchten geven. Bonen, linzen en kikkererwten smaken heerlijk en het zijn bovendien prima vleesvervangers.We eten nog steeds maar mondjesmaat peulvruchten, en dat terwijl het aantal recepten alsmaar groeit en er steeds spannender en smakelijker gerechten bijkomen. Vooral in de winter zijn peulvruchten heerlijk voedzaam, dus hier drie recepten om snel te maken.

Bonen- en linzensalade

bonensalade

400 gram linzen (beetgaar gekookt in bouillon of uit blik)
400 gram zwarte bonen
100 gram rode kidneybonen
200 gram rozijnen
200 gram rode druiven
2 mooie verse vijgen
250 gram blauwe kaas, bv stilton
200 gram verse spinazie of rucola

Voor de dressing:
50 ml olijfolie
1 el honing
2 teentjes geperste knoflook
1 theelepel venkelzaadjes
grofgemalen peper en zeezout

Bereiden
Verwarm 1 liter bouillon en blancheer de bonen hier 1 minuut in. Giet de bonen af in een vergiet, laat ze even uitlekken en doe ze samen met de rozijnen in een kom. Snijd de druiven door de helft en hussel ze door de linzen.
Doe voor de dressing de olijfolie, de geperste knoflookteentjes, venkelzaadjes en honing in een kommetje of vijzel, samen met de grof gemalen peper en zout en hussel het geheel goed door elkaar. Giet de dressing bij de linzen en roer alles heel voorzichtig onder elkaar door zodat er een mooi kleurenpalet ontstaat. Drapeer de spinazie of de rucola rondom de rand van een grote schaal. Giet het linzenmengsel in het midden en verkruimel er de blauwe kaas overheen. Snijd de vijgen in partjes en rangschik deze rondom de salade, met een mooie grote verse vijg ‘on top’.
Bron: Floor van Dinteren www.floorabella.com

Soep met kikkererwten

bonensoep

1 eetlepel olijfolie
1 fijngesnipperde ui
2 fijngesneden stengels bleekselderij
fijngehakte blaadjes van 1 of 2 takjes rozemarijn
2 grote blikken kikkererwten
halve liter bouillon (kip of groente)
125 gram gewone of ‘pasta per suppa’ vermicelli
zout en peper
verse peterselie

Bereiden
Fruit de ui, bleekselderij en rozemarijn zachtjes in wat olijfolie. Niet te hard, de groente moet zacht worden zonder te verkleuren. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Gooi ze in de pan en doe meteen ook de bouillon erbij. Laat alles tien tot vijftien minuten zacht  koken. Schep dan een paar grote lepels van het mengsel uit de pan en pureer dat wat er in de pan overblijft met een staafmixer. Doe de rest van het mengsel weer in de pan, voeg de vermicelli toe en kook op laag vuur nog paar minuten door. Voeg wat kokend water toe als de soep te dik wordt. Breng op smaak met peper en zout. Serveer in een diepe kom met wat verse peterselie of nog een klein takje rozemarijn en een knapperig broodje erbij.

Bron: Jamie Oliver

Bonenschotel a la Ottolenghi

bonenschotel

2 potjes grote witte bonen (elk zo’n 185 gr)
roomboter
olijfolie met look en chili
4 bosuien
2 teentjes knoflook
6 blaadjes zuring
peper
sap van 1/2 citroen
feta naar smaak
2 koffielepels sumak (Turkse winkel)
handvol verse dille
olijfolie

Bereiden
Ottolenghi gebruikt in het originele recept gedroogde bonen die je eerst een nacht moet laten weken en 30 minuten moet laten koken. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en grote witte bonen uit pot gebruiken. Spoel de bonen goed af met koud water en laat ze uitlekken. Laat wat roomboter en de olijfolie smelten in een goed hete antiaanbakpan. Voeg de witte bonen toe en verlaag het vuur (mag op halfhoog vuur gebakken worden).  Zorg dat de bonen niet op elkaar gestapeld liggen, bak ze desnoods in 2 keer.  Laat ze langs beide kanten een paar minuten bakken, tot ze mooi kleuren. Voeg dan 4 fijn gesneden bosuien, 2 fijn gesneden teentjes knoflook en 6 fijngesneden blaadjes zuring toe.  Roer alles goed om en laat nog een minuutje bakken.  Kruid met een beetje citroenpeper. Doe er dan het sap van 1/2 citroen bij en bestrooi met wat verkruimelde feta, 2 koffielepels sumak, een handvol fijngehakte dille en een beetje olijfolie.

 

Credit introbeeld: Bart Nieuwenhuijs

 

 

Plaats een reactie