Magisch Andalusië

0

Marion en haar man gingen dit voorjaar naar Andalusië. Het werd een reis die ze niet snel zullen vergeten. Ze genoten van de bloemenpracht, de overblijfselen van een rijke cultuur, indrukwekkende paleizen en vaneen goed glas wijn met tapas.

In het begin van de achtste eeuw veroverden uit Noord-Afrika afkomstige Islamieten een groot deel van Spanje. De Spanjaarden noemden deze Islamieten Moren. Gedurende de middeleeuwen hebben de Spanjaarden slag geleverd om hun grondgebied op de Moren te heroveren. Pas in 1492 slaagden zij erin de Moren voorgoed te verdrijven. Maar in de zuid-westelijke streek van Spanje, die de Moren de Arabische naam Al-Andalus gaven, zijn ruim 500 jaar later de sporen van hun rijke Islamitische cultuur nog overvloedig aanwezig.

andalucia1

Een van die sporen is de aanwezigheid van water. Water was, en is dat nog steeds, van levensbelang en een teken van luxe. Overal waar je loopt in de oude wijken van Granada, Sevilla en Cordoba en ook in kleinere stadjes, hoor je zacht kabbelend water. De ingenieuze watersystemen die de Moren hebben ontworpen waren onder meer bedoeld om wonderschone tuinen aan te leggen. Door Andalusië reizen in het voorjaar of de vroege zomer is optimaal genieten van al die tuinen. Alles staat uitbundig te groeien en te bloeien en overal waar je loopt ruikt het zo lekker.
Zelfs op zoiets prozaïsch als de snelwegen biedt de bloeiende oleander een schitterend kleurenpalet, variërend van een wit naar crème, zachtroze, zalmroze, roze, donkerroze en donkerrood gekleurde bloemenpracht.

hotel_edited-1

Onze vlucht naar Alicante, startpunt van onze trip, was meer dan twee uur vertraagd waardoor wij pas na middernacht in hotel Huerto del Cura in Elche arriveerden. Dit hotel ligt midden in een palmentuin en maakte alle ergernis over de vertraging in één klap goed. Een goed glas wijn, de sprookjesachtige aanblik van een zwembad waarin bloemenkransen met brandende vetpotjes dreven en het geluid van de krekels… mooier kan een zomervakantie niet beginnen.

alhambra copy

Wie Granada zegt, denkt in de eerste plaats aan het Alhambra, het indrukwekkende complex van paleizen en tuinen dat de Moren hebben gebouwd. Voor toegang tot al dit moois moet je minstens twee maanden van tevoren een ticket boeken. Wij waren te laat, waardoor wij het Palacio Nazaries gemist hebben, maar er blijft zoveel de moeite waard over om te bekijken dat we toch moeiteloos een dag in Granada konden doorbrengen.

San Fransisco copy

Een echte aanrader in Granada is lunchen bij het San Francisco klooster, de Parador van de stad. Het is daar relatief rustig – een bijzonderheid in het druk door toeristen bezochte Alhambra – je zit heerlijk onder de bomen en hebt een prachtig uitzicht over de tuinen en het Generalife.

bougainville

De mooiste en grootste bloeiende bougainville die ik ooit in mijn leven gezien heb, staat in de tuinen van het Alcázar van Sevilla. En naast die bougainville staat ook nog eens een immense jacaranda. Alcázar is het Spaans woord voor ‘paleis’, ‘slot’ of ‘vesting’, afgeleid van het Arabische ‘al-qasr’. De door de Moren gebouwde Alcázars blinken uit door het overvloedig gebruik van kleurrijke tegels en buitengewoon creatief metselwerk.

alcazar

De Alcázar van Sevilla spant wat dat betreft wel de kroon. Rond een binnenplaats met zacht kabbelend water is een keur aan volledig met tegels gedecoreerde vertrekken gegroepeerd. Het paleis wordt nog steeds gebruikt door de Spaanse Koninklijke familie. In de warme zomermaanden moet het hier goed toeven zijn. Een verrassende ontdekking even buiten Sevilla waren de Romeinse opgravingen van het 200 jaar voor Christus gestichte plaatsje Italica, geboorteplaats van de Romeinse Keizers Trajanus en Hadrianus. Je kunt hier heerlijk dwalen over de Romeinse keienstraatjes, de mozaïekvloeren bewonderen en je terug wanen in de tijd in het imposante amfitheater.

Mesquita copy

En ja, bij Cordoba denk je natuurlijk onmiddellijk aan de Mezquita, de moskee die de Moren na de verovering van de stad in 711 bouwden. Na de herovering in 1236 hebben de Christenen in de daarop volgende eeuwen in die mooie rustige architectuur van de moskee een barokke kathedraal gebouwd, waardoor de Mezquita tegenwoordig wordt aangeduid als de kathedraal van Cordoba. Die overdadige Spaanse barok botst met het oorspronkelijke karakter van de Mezquita en dat is jammer. Gelukkig is de buitenkant, inclusief het voorplein met de sinaasappelbomen, onveranderd gebleven.

cafe

Ontbijten in een hotel is saai. Spanje is bij uitstek het land waar je buiten de deur kunt ontbijten, dat doen de Spanjaarden zelf ook. Het is veel lekkerder en bovendien ook nog eens vriendelijk voor het vakantiebudget. Twee voor ons favoriete ontbijtadressen wil ik         graag doorgeven. In Granada, de stad van de churros, is Gran Café Bib-Rambla met een vroeg twintigste-eeuws interieur op het Plaza Bib-Rambla zeer aan te bevelen. Heerlijke sinaasappelsap en verse churros. In Valencia is de Mercado de Colon een absolute aanrader, vanwege de mooi gerestaureerde honderd jaar oude markt en de relaxte sfeer. Bovendien vertelde mijn in Valencia wonende vriendin dat ze hier graag gaat ontbijten. Het is dus niet alleen voor toeristen.

Lonja copy

En als je nou toch in Valencia bent, ga dan vooral even kijken naar La Lonja, de vijftiende-eeuwse zijde- en goederenmarkt. Na alle kerken die je bekijkt is zo’n profaan gotisch gebouw een verademing.

Marion Schut-Koelemij

 

 

 

 

Plaats een reactie