Gemak in de keuken

2

Vriend Peter kan fantastisch koken. Snel, gezond, lekker en oogstrelend mooi. Sinds hij van zijn vrouw maar eens een tijdje moest gaan koken, koos hij een aantal recepten met als uitgangspunt: gemak dient de mens. Probeer ze snel, met twee linkerhanden tover je nog iets moois op tafel. 

Courgettekoekjes met Brie en gestoofde tomaatjes – 2 p

courgette

Voor 4 koekjes:
– 2 koppen geraspte courgette
– 2 eieren
– 3/4 kop bloem
-1/3 kop vers geraspte Parmezaan
– nootmuskaat
– kleine tomaatjes
– Brie (of Camembert)
Haal tijdig kaas uit de koelkast. Zet de oven op 180C.
Roer de 4 bovenste ingrediënten door elkaar tot een beslag. Voeg zout, peper en een ½ theelepel nootmuskaat toe. Zet de tomaatjes 10-15 min in de oven. Smelt wat boter in een grote koekenpan en schep het beslag erin: 3 eetlepels per koekje. Bak er 2 tegelijk, aan elke kant 2 minuten.
Serveren: Schep een koekje op een bord. Leg er een of twee plakjes Brie op, die lekker gaat smelten. Daarop komen de tomaatjes en wat bieslook.

(Inspiratie: Donna Hay)

Bladerdeegje met baby-bietjes – 2 p

bietjes

Koop bij AH een pak voorgekookte baby-bietjes. Zet de oven aan op 185C.
Verwarm in een steelpan een klontje boter, een scheutje olijfolie, een eetlepel basterdsuiker, een theelepel appelazijn en wat zout en peper. Halveer de bietjes en verwarm ze langzaam in dit mengsel.

Haal 4 blaadjes diepvries bladerdeeg uit de vriezer. Gebruik een schoteltje om van een vierkant plakje mooie rondjes te maken. Leg de rondjes tussen 2 vellen bakpapier op een bakplaat (bestrijk het onderste vel eerst met boter). Verzwaar ze met munten of bakbonen, anders worden ze te hoog. Bak ze 10 minuten, verwijder de vulling en het bovenste vel bakpapier en bak ze nog 7 tot 8 minuten.

Maak intussen een vinaigrette van een theelepel Dyon mosterd, een theelepel appelazijn en 5 eetlepels olijfolie. Snipper een klein sjalotje en snijd wat platte peterselie fijn. Meng dat met de vinaigrette.
Serveren: Beleg elk deegrondje met halve bietjes, lepel er de dressing over en nog wat van het bietensap.

(Inspiratie: Veg! Van Hugh Fearnly-Whittingstall)

Gemarineerde courgette met mozzarella – 2p

cour mozzarella groot
Snijd de uiteinden van 2 courgettes en schaaf ze met de kaasschaaf in repen van ca 2 mm. Smeer de repen aan beide kanten licht in met olijfolie (met een kwastje). Verhit een grote koekenpan en bak de repen courgette op hoog vuur, 2 a 3 minuten per kant. Doe dat in porties. Leg de repen daarna op een bord.

Snijd een grote teen knoflook in dunne plakjes en rasp een citroen. Voeg 2 el olie toe aan de koekenpan (vuur kan uit, pan is heet genoeg) en voeg knoflook en citroenrasp toe. Laat dat paar minuten stoven. Giet het mengsel over de courgette, voeg een beetje zeezout en peper toe en scheur wat munt en/of basilicum blaadjes in grove stukken. Doe er ook nog wat citroensap over heen.
Meng door elkaar en laat ca. 1 uur afkoelen op kamertemperatuur.
Serveer met stukjes gescheurde mozzarella.

(Inspiratie: Veg! Van Hugh Fearnly-Whittingstall)

www.peterschoenmaker.nl

Plaats een reactie