Marie heeft de wind eronder

1

“Heb jij al van Marie Kondo gehoord?”, vroeg een vriendin die in een betrekkelijk groot huis woont. Haar kinderen zijn allang het huis uit, maar hun spullen en vooral  de spullen die zij zelf in de loop der jaren heeft verzameld, niet. Toen kreeg ze met Marie Kondo te maken.

Marie Kondo komt uit Japan en is al sinds haar jeugd aan het opruimen. Het is haar levenswerk geworden. De ‘opruimgoeroe’ heeft een adviesbureau waar mensen leren hoe ze hun overvolle huizen kunnen veranderen in oases van rust en haar boek The Life-Changing Magic of Tidying Up is een wereldwijd succes – er zijn al meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht.
De KonMari methode is ook in het Nederlands vertaald, helaas met de weinig inspirerende titel ‘Opgeruimd’.
Marie pakt het grondig aan. Ze zal echt niet hier en daar een item verplaatsen of eens wat in een afvalbak gooien. Nee, eerste wordt alles wordt uit een kast getrokken: boeken, kleding, prullaria, enzovoort. Dat wordt overzichtelijk op de grond gelegd om kritisch te bekijken wat je nou eigenlijk hebt en vooral wat je eraan hebt! Beleef je er plezier aan, word je er blij van? Zo ja, dan mag het blijven, zo nee, weg ermee.
Daarna adviseert Marie je om alle spullen in huis een vaste plek te geven. En om alles elke keer terug te leggen op de plek waar het thuishoren en dus niet zomaar even in een hoek te mieteren. Nooit.
Het gaat wat haar betreft om de ‘goede flow’ en dat kan alleen als alles een eigen plek heeft. Een soort van ‘rust en regelmaat’ maar dan voor jou en je huis.
Marie heeft het in haar boek ook over praten met je spullen en ze bedanken, maar dat is voor de liefhebber; ik sla het maar even over.
De vriendin met de verzamelwoede vertelde me laatst dat ze 65 tassen heeft. Maar dankzij Marie is ze ‘voor het eerst van mijn leven structureel aan het opruimen’. Hierbij wat tips voor een voorjaarsschoonmaak anno nu.

Weg met paperassen!
Volgens Marie moet je je papierwerk niet stapelen, maar verticaal neerzetten. Regel is ook om alle overbodige paperassen weg te gooien. Het is niet toegestaan om tijdens het opruimen te bladeren in  tijdschriften of boeken.

Cadeautjes
Volgens Marie zijn cadeaus geen dingen, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. Als je het op die manier bekijkt, hoef je je niet schuldig te voelen als je een cadeau weggooit.

Sokkenstress
Ja heus: ook je sokken hebben tijd nodig om uit te rusten. Als ze worden teruggevouwen, opgerold tot bollen of geknoopt en weggestopt in de kast, zijn ze continu in een gespannen staat. Het beste vouw je ze tot kleine pakketjes en zet je ze rechtop in je la. Niet op elkaar, want ook dat is belastend.

Emotie komt laatst
Je spullen met emotionele waarde moet je het laatst opruimen. Maar begin je eenmaal met het inkijken van fotoboeken en liefdesbrieven, dan kom je natuurlijk nooit verder. Door elk emotioneel beladen artikel vast te pakken en te beslissen wat je wegdoet, verwerk je volgens Kondo het verleden. Als je zo’n ding in een la of doos stopt, wordt je verleden juist een last die je ervan weerhoudt in het hier en nu te leven.

boeken

The life-changing magic of tidying up ISBEN 9781607747307 – Opgeruimd ISBN 9789400505629

Zo, en nu kun je weer wat kopen. Bijvoorbeeld mooie schoonmaakspullen.

stoffer en blik

MENU vtwonen.nl, Ole Jensen flinders.nl, Iris Hantverk emma-b.nl

schoonmaak1

Droogdesign, droog.com, Joseph-Joseph fonq.nl, Hema

schoonmaken4

www.funables.nl, www.goodprice.nl, www.aliexpress.nl

Plaats een reactie