Nichtjesdag in Osnabrück

0

Sinds een aantal jaar komen Marion en haar nichten van vaderskant eens per jaar bij elkaar: ze organiseren een nichtjesdag. De formule is simpel: ze ontmoeten elkaar steeds in een andere plaats, bekijken de stad, overnachten en gaan de volgende ochtend geheel bijgepraat ieder haars weegs. Dit jaar belandden ze in Osnabrück.

Osnabrück is zo’n stad vlak over de grens waar je langsrijdt naar een andere bestemming, en op de terugweg van die bestemming ben je bijna thuis en rijd je door. Dat is jammer, want Osnabrück is zeker een bezoek waard. Zoals in zoveel Duitse steden is er veel verwoest in de oude binnenstad, maar er zijn  mooie oude gebouwen en huizen overeind gebleven en gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. Een van die gebouwen is het tussen 1487 en 1512 in laat-gotische stijl gebouwde Rathaus, dat nog in gebruik is als gemeentehuis. Pronkstuk van het Rathaus is de Vredeszaal. Nederlandse kinderen hebben allemaal op school geleerd dat de Tachtigjarige Oorlog eindigde met de Vrede van Münster in 1648. Maar in datzelfde jaar werd nog een belangrijke vrede gesloten: de Vrede van Westfalen, die een einde maakte aan 30 jaar godsdienstoorlogen op Duits grondgebied. De ondertekening van het laatste vredesverdrag vond plaats in de Vredeszaal in Osnabrück. De onderhandelaars van beide vredes reisden voortdurend heen en weer tussen Münster en Osnabrück. De portretten van deze mannen, ja het zijn allemaal mannen, hangen in die Vredeszaal.

osnabruck

Ronduit indrukwekkend is het Felix Nussbaumhaus en wel om twee redenen: het werk van de schilder Nussbaum en het speciaal voor dit werk door Daniel Libeskind ontworpen gebouw. De Joodse Felix Nussbaum komt uit Osnabrück. Gestimuleerd door zijn vader volgde hij zijn opleiding tot kunstenaar in Hamburg en Berlijn. In 1932 vertrok hij naar Rome met een studiebeurs op zak. Politieke ontwikkelingen in de jaren dertig in Duitsland verhinderden een terugkeer naar zijn vaderland. Hij belandde met zijn Poolse vrouw in België, waar hij een groot deel van zijn oeuvre schilderde. Uiteindelijk werden ze opgepakt en afgevoerd naar Birkenau-Auschwitz, waar ze een week na aankomst werden vermoord. Het werk van Nussbaum verbeeldt op beklemmende wijze de levensloop van de kunstenaar, van vrij en zelfbewuste beeldmaker tot stateloos vluchteling.
De architect Libeskind is erin geslaagd die tragische levensloop te vangen in zijn ontwerp voor een passende behuizing van van Nussbaums kunst.

osnabruck1

Nog een reden om niet aan Osnabrück voorbij te rijden, is het uitgebreide winkelgebied in de binnenstad, waar de liefhebbers van shoppen ruimschoots hun hart kunnen ophalen. En vergeet niet de vele gezellige restaurants en terrasjes. Op de stralend zonnige dag dat mijn nichten en ik in Osnabrück waren, hebben we daar dan ook met veel plezier gebruik van gemaakt.

Marion Schut-Koelemij

 

 

Plaats een reactie