Onder de mistletoe

0

Pak je gouden sikkel en snijd een bol af van de magische mistletoe. Dan laat een zoen niet lang op zich wachten!

De mistletoe heeft mensen al eeuwenlang geïntrigeerd. Dat komt door de groeiwijze van de plant: het is een parasiet die in hoge bomen groeit. Hij onttrekt zijn voedingsstoffen aan het sap van bomen. De plakkerige witte besjes worden door vogels naar andere bomen verspreid en daar groeit dan weer nieuwe mistletoe in zijn mooie, opvallende prachtige bolvorm.
mistletoe boom

Nieuwjaar bij de Kelten
De oude Keltische druïden vonden mistletoe een heilige plant. Ze trokken hun witte robes aan en pakten hun gouden sikkel (zie Asterix!) om, met veel ceremoniën omringd, de plant los te snijden. Daarna lieten ze hun leerlingen rondgaan met takjes, om het begin van het nieuwe jaar aan te kondigen. Zo is waarschijnlijk het gebruik ontstaan om rond de jaarwisseling mistletoetakjes in huis op te hangen.
mistletoe strik

Rijke oogsten en vruchtbaarheid
En dat kussen? Dat werd voor het eerst gedaan tijdens een oud Romeins festival, Saturnalia, ter ere van de god Saturnus. Hij is de god van overvloedige oogsten en het festival in zijn eer werd elk jaar gehouden op 17 december.
Omdat mistletoe ook staat voor vruchtbaarheid – de plant bloeit immers tijdens de wintervorst – begonnen de Engelsen rond 1700 een ‘kissing ball’ te maken: een bol mistletoe die uitbundig werd versierd met linten, groene takken en versierselen. Een jong meisje dat onder de bal stond, mocht een kus niet weigeren, want dan zou ze het volgende jaar niet trouwen.

Tros met strik

Plaats een reactie