Op bezoek bij De Zwarte Tulp

1

Het Museum De Zwarte Tulp in Lisse, er zijn dagen dat ik er niet kom. Maar dankzij Anne Nieuwenhuis uit mijn leesclub ben ik er nu geweest, want hij heeft zijn complete collectie historisch botanische prenten aan het museum geschonken. Er is een mooie expo uit samengesteld.

Museum De Zwarte Tulp is helemaal gewijd aan de bloembollencultuur en –kunst. Logisch dus dat het is gevestigd in het centrum Lisse, het hart van de bloembollenstreek. Onlangs is het helemaal verbouwd, wat erg smaakvol is gedaan.

huiseninterieur    
(rechterfoto: Bas Meeuws)

De Collectie van museum De Zwarte Tulp is zeer divers: van gereedschappen en machines die te maken hebben met de bloembollenteelt en schilderijen van bollenvelden en bolgewassen, tot kunstvoorwerpen met afbeeldingen van bolgewassen, reclamemateriaal en een collectie van 400 hyacintglazen, de grootste ter wereld. Pronkstuk is een 17e-eeuwse afbeelding van een zwarte tulp. Want ook de geschiedenis van de tulp en het verhaal van de zwarte tulp komen aan bod.

daum

Een van mijn favoriete stukken uit het museum: een zwart glazen vaas van Daum. Ernaast de collectie hyacintenvazen.

Eeuwenoude hyacinten en narcissen
Anne Nieuwenhuis verzamelt sinds jaar en dag oude prenten van bolgewassen en zoals dat vaker gaat, groeide de collectie uit de kluiten. Toen hij er 750 had, zocht hij naar een oplossing en dat werd museum De Zwarte Tulp. Veertig prenten zijn er om te beginnen tentoongesteld in de expositie Sterstukken in het Prentenkabinet, waar  meerdere collecties van verzamelaars te zien zijn. Om de paar maanden wordt uit de enorme hoeveelheid prenten 40 nieuwe gekozen, zodat je niet snel dezelfde prenten ziet.
Een prima uitje tijdens een dagje fietsen door de bollenstreek, ook al omdat pal voor het museum een overdaad aan zonnige terrassen ligt!

zwartetulp3

Drie prenten uit de collectie Nieuwenhuis

 

Plaats een reactie