Paasfeest!

0

Een van de leuke dingen van Pasen is eieren versieren. Komen de kleinkinderen helpen? Dan wordt het dit jaar niet versieren, maar echt koken: lekkers voor het paasontbijt.

Eiermuis

Kook eieren hard, snijd een plakje van de lange kant af en leg ze in wat sla. Gebruik plakjes radijs voor de oren en sprietjes bieslook voor de snorharen. Het neusje is een toefje ketchup.

muis ei

Broodje ei
Per persoon: 1 afbakbroodje, 1 ei, handjevol geraspte kaas, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hol de binnenkant van het afbakbroodje uit en strooi de kaas erin. Breek het ei in het broodje, zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi het ei met peper en zout en bak het broodje in 20 minuten af in de oven. Leg er de laatste 10 minuten een stukje aluminium folie of bakpapier over, anders wordt het te bruin.

Gevuld broodje

Gevulde eieren

Een schaal gevulde eieren gaat er altijd in als koek. We geven het basisrecept en daarna een aantal variaties.

Basisrecept

Halveer de eieren, haal de dooiers uit de helften en prak ze fijn. Meng de fijngeprakte eidooiers met de andere ingrediënten en zout en peper naar smaak. Vul een spuitzakje met een gekarteld spuitmondje met het eidooiermengsel en spuit het in de eieren, of schep het eidooiermengsel met een theelepeltje in de halve eieren. Garneer met mooi lekkers zoals peterselie, dille, bieslook, paprika, kerstomaat, augurk, radijs, kappertjes, enzovoort.

Bieslook (4p): 4 hardgekookte eieren, 50g verse roomkaas, 1 el mayonaise, geknipte bieslook, zout en peper.

Paprika (4p): 1/4 fijngehakte rode paprika, 4 hardgekookte eieren, 25g verse roomkaas, 1 el mayonaise, 2 el magere kwark, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, zout en peper.

Ansjovis ( 10 p): 1 blikje (ca 50g) ansjovisfilets, 10 hardgekookte eieren, 150g verse roomkaas, 5 el mayonaise, peper, 1 el medium sherry, gehakte peterselie.

Olijven (4p): 6 gevulde olijven, 4 hardgekookte eieren, 50g verse roomkaas, 1 el mayonaise, zout en peper.

Tomaat (4p): 4 hardgekookte eieren, 25g roomkaas, 1 el mayonaise, 2 el tomatenketchup, gehakte peterselie en bladselderij, 1 theelepel Parmezaanse kaas, zout en peper.

Avocado (10p): 2 plakjes ontbijtspek, 1 kleine rijpe avocado, 2 el citroensap, 10 hardgekookte eieren, 8 el mayonaise, 1/2 theel. cayennepeper, geknipte bieslook, zout en peper.
It gevulde eierengevuld ei

Ei-cupcakes
Voor 10 cupcakes

9 grote eieren (je gebruikt er maar 1, van de rest heb je alleen de schalen nodig, dus bereid je voor op omeletten of roerei).
120 g bloem, mespuntje bakpoeder, mespuntje baking soda, mespuntje zout, 120 g suiker, 60 g boter, kamertemperatuur, flink knijpen citroenextract, 60 ml zure room

Peuter een gaatje in de eieren en blaas ze voorzichtig leeg boven een kom (het gaatje hoeft niet heel klein). Bewaar de eieren, op 1 na, je hebt 1 dooier en 1 eiwit nodig. Spoel de eierschalen uit onder stromend water, leg ze dan een halfuur in zout water.
Maak het beslag: meng bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Mix in een andere kom het ei met de suiker tot een licht, zachtgeel mengsel. Voeg boter en citroenextract toe en mix goed. Voeg dan de droge ingrediënten toe en daarna de zure room, mix tot alles goed gemengd is.
Zet de eierschalen in een muffinvorm. Gebruik aluminiumfolie om ze rechtop te houden. Doe het beslag in een spuitzak met rond mondje. Zorg dat het spuitmondje helemaal in de eieren past, maak het gat eventueel wat groter. Vul de eieren voor ca driekwart met beslag (let op: te weinig en je hebt geen volledige cupcake, teveel en je beslag loopt uit).
Bak de eieren 23 minuten in een oven op 180 graden. Haal overtollige cake weg en maak de schalen schoon met een vochtig doekje.
cupcake eieren vullenEaster Cupcakes 12

Paasbroodjes

1 pak wittebroodmix, 6 eieren (eventueel geverfd, wees voorzichtig want de eieren zijn rauw), 1 eiwit, sprinklers

Maak het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het in 12 stukken en rol daar twaalf ‘linten’ van. Draai die om elkaar tot 6 ‘vlechten’. Knijp de uiteinden dicht en vorm er cirkels van. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ongeveer een uur rijzen. Bestrijk de broodjes met eiwit en bestrooi ze met sprinklers. Duw voorzichtig een ei in het midden van elk broodje. Bak de broodjes 20 tot 25 minuten in de oven op 180 graden. Laat ze afkoelen.
easter+bread+braidsuncooked+breads

Zeilbootjes

Vul hardgekookte, gehalveerde eieren met tonijn-of kipsalade, met een mooi bergje erop (of gebruik vulling van andere gevulde eieren die je over hebt). Steek er grote nacho’s in als zeil.
Devilled-Egg-Boats-with-Tuna-Salad-small

 

 

 

Plaats een reactie

5 reacties

  1. Geplaatst door Gerdien Claas, om Antwoorden

    De cakejes in de eierdoppen ga ik waarschijnlijk maken met mijn ‘bonuskleinkinderen’. Grandioos idee!

  2. Geplaatst door Els Proost, om Antwoorden

    wat een knollige muizen Pia! Dat ga ik doen voor mijn kleinkonijnen.

  3. Geplaatst door Els Proost, om Antwoorden

    wat een knollige muizen Pia! die ga ik maken voor mijn kleinkonijnen!

    • Geplaatst door Pia van Boven, om Antwoorden

      Leuk, succes!

  4. Geplaatst door Heleen Nieuwenhuis, om Antwoorden

    Wat een leuke paasideetjes. Ga ik met mijn kleinkinderen doen.
    Hrleen