Paisley forever

1

Het lijkt een beetje op een druppel en is een motief dat iedereen kent: het Paisley-motief. De abstracte komma is afkomstig uit India en duikt vroeg op laat altijd weer op in de mode.

Het Paisleymotief mag dan uit India komen, de naam is afkomstig van de in Schotland gelegen stad Paisley. Deze stad was in de 19e eeuw een belangrijk centrum van de textielindustrie.
Het motief werd al gebruikt ten tijde van de Perzische Sassanidendynastie (3e tot de 7e eeuw), dat het naar India exporteerde. Britse soldaten namen in de 17e eeuw uit hun kolonie Kasjmir kasjmieren sjaals met het motiefje mee terug naar huis.

paisleyindia

Het werd meteen snel populair, vooral aan het hof, maar omdat de invoerrechten hoog waren bleef kleding met Paisley aan de hogere klasse voorbehouden. Daar sprongen Schotse textielproducenten  op in; zij begonnen rondom het gelijknamige plaatsje stoffen met het druppelmotief te maken. Aanvankelijk vooral in roodtinten, later ook in alle mogelijke kleuren.

paisleypatroon
Het motief is nog steeds populair, je komt het regelmatig tegen op stropdassen, sjaals en meubelstoffen.
Paisley is volkomen uniseks. In de jaren ‘70 zag je er Jimi Hendrix en Mick Jagger mee en later was er natuurlijk wijlen Prince met zijn Paisley Park.

paisleyjimimikeprince

In de jaren ‘80 is de druppelvorm alom tegenwoordig, soms groot, soms heel klein. Vooral het mooie Italiaanse merk Etro is dol op Paisley, daar verdwijnt het maar zelden uit de collectie.

paisleyMILAN_Etro

Mia-Wasikowska-Jane-Eyre-movie-image Mia Wasikowska als Jane Eyre

Zie ook www.paisleypower.com

Plaats een reactie