Picasso op bezoek in Holland

0
picasso

Twee in Nederland gemaakte schilderijen van Picasso, La Belle Hollandaise en Les Trois Hollandaises, zijn deze zomer eindelijk weer eens samen te zien: in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Pablo Picasso (1881-1973) woont nog maar een paar jaar in Parijs, waar hij een atelier deelt met diverse Nederlandse kunstenaars, als hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort leert kennen. Tom nodigde hem in 1905 uit om bij hem en zijn vriendin Nelly te komen logeren in hun vakantiehuis in Nederlandse Schoorl.
Hoewel Picasso maar kort in Noord-Holland is geweest, was die vakantie van betekenis voor zijn kunstenaarschap. Tijdens zijn uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn bezoekt de 23-jarige schilder de kaasmarkt, de oude binnensteden, de windmolens en legt hij deze wereld vast in zijn schetsboeken. Van  boerenmeisjes maakt hij gouaches.

picasso2

Ook werkt hij in Schoorl aan zijn ‘Parijse’ werk. Zijn dagboeken bevatten minstens vijftien studies voor de Bruiloft van Pierrette (1905) en hij experimenteert met de achtergrond van de Familie van Saltimbanques (1905). Hij trekt zich daarvoor terug in zijn kamer langs het Noord-Hollands Kanaal, dat hij vereeuwigt op Les trois Hollandaises. De stolpboerderij op de achtergrond is typerend voor de streek, net als het West-Friese mutsje van het boerenmeisje op La belle Hollandaise. Terug in Parijs schildert Picasso achter de acrobaten een soort woestijn, geïnspireerd op de Schoorlse duinen.

picasso1

La Belle Hollandaise. Wie deze vrouw was, is niet met zekerheid vastgesteld, Verschillende tijdgenoten herkenden in haar de dochter van de postbesteller, Dieuwertje de Geus. Op zich was het natuurlijk heel bijzonder dat in het bepaald niet mondaine Schoorldam een vrouw bereid was om naakt te poseren.

De tentoonstelling Picasso in Holland bevat enkele unieke buitenlandse werken en veel interessant documentair materiaal.
Bij de tentoonstelling is een boek verschenen met bijdragen van o.a. Picasso-expert Marilyn McCully en historicus Gerrit Valk. Journalist Chris Houtman maakte een korte documentaire over Picasso’s Hollandse zomer, die te zien is tijdens de tentoonstelling. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Picasso in Holland
tot 28 augustus
Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar

Geopend: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur, vrijdagavond van 17 tot 19 uur
Gesloten op maandag

www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

 

 

Plaats een reactie