Secret Hideways

1

Mijn vriendin Monique is liever een paar dagen weg dan heel lang op vakantie. In de loop der jaren heeft ze een geweldig rij unieke overnachtingsplekjes verzameld en die deelt ze nu met ons. Een lijst om goed te bewaren!

1.
Vue vijver in Ermelo
Groevenbeek

Villa Oud Groevenbeek op Landgoed Oud Groevenbeek (eigendom van Natuurmonumenten) in Ermelo is een in Jugendstil-stijl gebouwd Rijksmonument. Je kunt er heerlijk wandelen; er is een watertoren uit 1912 en een druivenkas uit 1915 en op het landgoed komen reeën, vossen, dassen, wilde zwijnen, buizerds, haviken, groene, zwarte & middelste bonte spechten en zelfs de ijsvogel voor.
De villa telt vijf vakantiesuites. De vijversuite ligt op de eerste verdieping. Hij heeft een woonkeuken, slaapkamer, woonkamer en badkamer. Hij ligt aan de zuidkant en geeft uitzicht op de vijver.
www.buitenlevenvakanties.nl/woningen/villa-oud-groevenbeek-vijversuite

2.
De Nieuwkoopse Plassen onder je raam
watergeus-ccont

De Watergeus, een hotel-restaurant, ligt op een paradijselijke plek: aan de Nieuwkoopse plassen in Noorden. Als je een kamer reserveert aan de ‘plassenkant’, ben je verzekerd van een fantastisch uitzicht op het water. Dat uitzicht compenseert vele malen de eenvoud van de kamer. Het restaurant van de Watergeus is beroemd om zijn uitstekende kwaliteit. Je kunt hier met een fluisterboot de Plas opgaan en hoe dan ook genieten van een romantisch weekend in alle rust en schitterende natuur.

www.dewatergeus.nl

3.
Kleine huisjes aan de Dinkel

Kottinkhof

In the middle of nowhere,  in Overijssel, liggen drie schattige huisjes aan de Dinkel. Ze liggen ver genoeg van elkaar om de privacy te waarborgen en zijn van alle gemakken voorzien. Zelfs met dagenlange regen is het er goed toeven (er is zelfs een haardje). Het uitzicht is fenomenaal, met de Dinkel die ongeveer aan je terras voorbij kabbelt. Neem fietsen mee (of huur ze), om te omgeving te bekijken: Tubbergen, Denekamp, Ootmarsum en vergeet vooral Weerselo niet, met het kerkje met een doopvont uit de Romeinse tijd. Al met al een aanrader!

Voor meer informatie kijk (en luister!): www.kottinkhof.nl

4.
Slapen op het strand
Domburg

Wat is mooier dan wakker worden, de deuren van je strandhuisje open te doen en het ruisen van de golven te horen? En wat is mooier dan ‘s avonds, als alle badgasten weg zijn het hele strand voor jezelf te hebben? Dan kun je in alle rust op je eigen terras, met een glaasje de zon in de zee zien zakken. Iets buiten Domburg staan een paar van deze huisjes op het strand. Kijk op de site van Slaapzand en zoek maar uit.

www.slaapzand.nl/nl/strandslaaphuisjes/

5.
Brugwachtershuisje in Groningen
Hammingh

Dit eenvoudige brugwachtershuisje is gelegen in het Groningse plaatsje Garnwerd, aan het Reitdiep. Een unieke locatie; de optrekkende mist ‘s morgens vroeg, waaruit het Reitdiep langzaam tevoorschijn komt, is haast een mystieke ervaring. Het nabijgelegen café-restaurant Hammingh is een uitstekende locatie voor spijs en drank.
Het plaatsje Garnwerd was de laatste woonplaats van Fritzy Harmsen ten Beek, bekend van het huis Jagtlust. Haar vader was de beroemde tekenaar van Flipje van Tiel. Het geld wat zij van hem erfde, werd er op Jagtlust met vele ruige feesten en partijen doorheen gejast. Daardoor raakte zij aan de bedelstaf en leidde de rest van haar leven een teruggetrokken bestaan in armoede in Garnwerd, door vele vrienden en exen (o.a. Remco Campert ) financieel ondersteund. De omgeving is een heerlijk fiets- en wandelgebied.

www.cafehammingh.nl/bed-and-breakfast-provincie-groningen

6.

Het huisje van Henriette

Atelier-Roland-Holst-voordeur copy

Dit bijzondere huisje van Natuurmonumenten ligt midden in de bossen van Zundert en Chaam, in Brabant. In de vorige eeuw was dit het buitenhuis van Henriette  Roland Holst. Zij schreef er haar boeken en gedichten en ontving vele gasten, waaronder haar neef Adriaan Roland Holst, de ‘prins der dichters’. Het huisje ‘ademt’ Henriette. Je kunt er verdwalen in haar geschriften, in dvd’s over haar, en niet in de laatste plaats in de natuur, die haar inspiratiebron was. Maar het huisje is ook van alle gemakken voorzien. Je moet wel tegen absolute stilte kunnen: er is niets of niemand in de wijde omgeving. Daardoor kun je uitgebreid wandelen en fietsen.

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/oude-buisse-heide/atelier-roland-holst

 

Monique van der Ven

Plaats een reactie