Stilleven in Amelisweerd

0

‘Bij iedere gepasseerde boom in de dreef op weg naar het museum is de bewoonde wereld wat verder weg’, schrijft fotograaf Stephan Vanfleteren bij de introductie tot zijn tentoonstelling Stil Leven in Museum Oud Amelisweerd. Mooier kan ik een bezoek aan deze smaakvol gerestaureerde buitenplaats niet beschrijven.

Landhuis ingezoomd

De geschiedenis van Oud Amelisweerd gaat terug tot de middeleeuwen, toen ridder Amelis er een ridderhofstad vestigde. De hofstad werd in 1672 door de Fransen met de grond gelijk gemaakt. Een eeuw later komt het landgoed in handen van Gerard Godard Taets van Amerongen, die het huidige in Hollands classicistische stijl ontworpen landhuis laat bouwen en een arcadisch parklandschap laat aanleggen. Omdat het huis tot ver in de twintigste eeuw bewoond werd, is er veel bewaard gebleven. Pas geleden zijn huis, koetshuis en de omringende tuin zorgvuldig en smaakvol gerestaureerd en werd het huis in gebruik genomen als museum MOA.

Een bezienswaardigheid zijn de muren van twee van de belangrijkste salons in het museum, bekleed met 250 jaar oud papieren Chinees behang. Het behang is in Kanton vervaardigd en werd door de VOC naar Nederland gebracht. De vrolijke en kleurrijke jachtscenes, drakenbootraces en vogeltjes geven het vrij sobere huis een exotisch tintje.

kamer_14-3

Door de verwoestende brand in 2007 in het Armando museum in Amersfoort, ging de collectie van kunstenaar Armando verloren en raakte de collectie een vaste thuisbasis kwijt. In het nieuwe museum MOA heeft de collectie van Armando een nieuw onderdak gevonden, zijn oeuvre wordt er zowel permanent als in wisselende tentoonstellingen getoond.De veelzijdige Armando schildert, tekent, beeldhouwt, etst, schrijft gedichten en is als filmer en theatermaker actief. kamer_03-2

Toen de veel gelauwerde fotograaf Stephan Vanfleteren door MOA werd uitgenodigd om deze zomer zijn serie Atlantic Wall te exposeren, besloot hij na een bezoek aan het landgoed om nieuw werk te maken. Hij vond de locatie zo bijzonder en het werk van Armando zo inspirerend dat hij daar niet een al eerder en met een ander doel gemaakte serie wilde ophangen. Zelf noemt hij de nieuwe serie Stil Leven een ménage à trois – liefde tussen een historisch gebouw, een oude schilder en een fotograaf van middelbare leeftijd.

kamer_04-2

Kenners van het werk van Vanfleteren zullen aangenaam verrast worden bij het zien van de tentoonstelling in Amelisweerd. De fotograaf dankt zijn faam  vooral aan zwartwit portretten van markante koppen en licht dreigende landschappen. Stil Leven is anders. Vanfleteren gaat in gesprek met zowel het werk van Armando als de omringende natuur, het huis en de mensen die aan dat huis verbonden zijn. Hij heeft dat gedaan in kleur en zwartwit, op sterk uiteenlopende formaten en in diverse stijlen. Zijn werk gaat een relatie aan met het vertrek waarin ze worden getoond. In de kamer van Madame Ducoudray, de maitresse van Lodewijk Napoleon die korte tijd eigenaar van Oud Amelisweerd was, hangt een aantal klassieke naakten in zwartwit.

kamer_07-8

Voor de Salon van de Koning maakte Stephan intrigerende portretten van Armando in kleur. Een gigantisch groot boslandschap in kleur vertoont een sterke verwantschap met de verfstreken van de schilder Armando. Het verglijden van de tijd in de natuur vangt de fotograaf in de vorm van het skelet van de nerven van een blad.

kamer_17-4

Niet op locatie geschoten beelden zijn de stillevens van dode dieren, die Stephan in zijn daglichtstudio fotografeerde, met eerbied gemaakte sobere portretten van een haas, een muisje, een zwaan, een fazant in een gedempt verlichte ruimte. Het brengt je terug in de tijd van de geschilderde stillevens.

dieren-17

Er zijn voldoende redenen om naar Museum Oud Amelisweerd te gaan, maar als je dit unieke werk van Stephan Vanfleteren wilt zien moet je voor 18 september 2016 gaan. De tentoonstelling wordt na afloop onttakeld en zal nooit meer in deze mooie setting te zien zijn.

Marion Schut-Koelemij

Museum Oud Amelisweerd (MOA), Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik
www.moa.nl

fotografie: Servaas Van Belle

 

Plaats een reactie