Stuur je een kaartje?

0

Wist je dat het Limburgse dorp Thorn wit werd geschilderd omdat de Fransen in 1794 belasting invoerden? En dat de Vikingen het reuze naar hun zin hadden in Wijk bij Duurstede? Zoek het eens wat dichter bij huis en wandel door mooie Nederlandse dorpen en plaatsen.

Als je wandelt, leer je meer over de Nederlandse historie dan je verwacht. Monumenten, leuke musea, kunstgaleries, prachtige landgoederen en traditionele restaurantjes – alles kom je tegen.

appingedam

Appingedam, Groningen
Appingedam is een mooie kleine stad met zo’n 12.000 inwoners. Samen met de stad Groningen is het de enige plaats die zijn oorsprong in de middeleeuwen kent. Appingedam staat vooral bekend om z’n authentieke hangende keukens boven het Damsterdiep. Bezoek Museum Appingedam en leer over het rijke verleden van de stad en geniet van een high tea op Landgoed Ekenstein.

De Rijp

De Rijp, Noord-Holland
Vlakbij Amsterdam en Alkmaar ligt het mooie 17e-eeuwse dorpje De Rijp, in het hart van de Eilandspolder. De bekende Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater zag de schoonheid destijds al en bestempelde De Rijp als ‘ beste dorp van Holland’. Wandel langs zo’n 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten waaronder het Raadhuis met de Waag en De Hervormde Kerk, beroemd vanwege z’n unieke 23 gebrandschilderde ramen. In de omgeving liggen nog meer ‘ansichtkaartachtige’ dorpjes, zoals Graft, Driehuizen en Grootschermer. Zoetekauwen gaan ook nog even naar Graft, want daar vind je het Kleinste Snoepwinkeltje Bram en Aagje.

 

Elburg

Elburg, Gelderland
De charmante, eeuwenoude stad Elburg aan het Veluwemeer is rijk bedeeld met rijks-, gemeentelijke en oorlogsmonumenten. Een goede manier om deze te leren kennen is met de stadswandelingen die de VVV Elburg organiseert. Je komt langs alle historische highlights waaronder het Muurhuisje waar je een glimp opvangt van het leven van vroeger. Maar je kunt ook wandelen door Joods Elburg of door de haven voor een blik op de visafslag. Bij de laatste toer door Elburg hoort natuurlijk het eten van een visje bij traditionele palingrokerij A van Triest & Zn. Even buiten Elburg vind je prachtige landgoederen zoals Landgoed Klarenbeek in Doornspijk.

giethoorn

Giethoorn, Overijssel
Water, water en nog eens water. We gaan naar Giethoorn, het dorp dat dankzij de vele waterwegen ook wel het Venetië van Holland wordt genoemd. Giethoorn is misschien wel Nederlands grootste toeristische exportproduct. In ieder geval zijn de Chinezen er dol op, ze stemden massaal op het dorp (na een campagne van Giethoorn zelf) om het op de internationale Monopoly-editie te krijgen. En dat lukte. Het pittoreske Giethoorn heeft slechts één fiets- en wandelpad, voor het overige neemt een punter je mee over het water. Combineer Giethoorn met een avontuur in de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.

Hattem

Hattem, Gelderland
Hattem is een kleine stad in het noordoosten van Gelderland. Beroemd vanwege de historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, de mooie omgeving van de Veluwe en het Anton Pieck museum. Anton Pieck kennen we van zijn romantische illustraties en sprookjesachtige wereld. Hij stond ook aan de wieg van De Efteling. Leuk voor ouders met kinderen. Dat geldt ook voor het Nederlands Bakkerijmuseum (http://www.bakkerijmuseum.nl/) waar ze de leukste bakworkshops organiseren. Zo leer je in het najaar speculaas bakken. Struin wat door Hattem en over het mooie Landgoed Molecaten en je zult verliefd worden op deze stad.

Monnickendam

Monnickendam, Noord-Holland
Aan de Gouwzee ligt Monnickendam, een kleine stad met zo’n 10.000 inwoners en veel gebouwen op de monumentenlijst. Het is bijna niet voor te stellen maar vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de voormalige Zuiderzee. Zo ontstond een bloeiende handel met de Oostzeelanden. Bezoek er de wekelijkse markt en hoor de stadsbeiaardier het oudste, nog bespeelbare carillon van Nederland bespelen. En ga met een klipper het Markermeer of de Gouwzee op voor een ander perspectief op Monnickendam en de omgeving vanaf het water. Monnickendam hoort bij de gemeente Waterland dat ook bestaat uit de leuke, historische plaatsen Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude.

 

Orvelte

Orvelte, Drente
Het Drentse Orvelte is een groot openluchtmuseum vol tradities en cultuur. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder voorbijkomen met z’n kudde. Orvelte geldt als een van de mooiste dorpen van Drenthe en van Nederland. Tip: op 28 en 29 november is er een leuke Winterfair in het dorp voor onder meer brocante spullen.

 

Thorn

Thorn, Limburg
Ooit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames die een eigen abdij en klooster runden. Toen in 1794 de Fransen kwamen, voerden die belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking die niet kon betalen, metselde men de ramen dicht en om dat dan weer te verbergen, kwasten men de huizen spierwit. Meer over de geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat.

 

Bourtange

Vesting Bourtange, Groningen
Ga eeuwen terug in de tijd in historische vestingstad Bourtange. Deze stad kent zijn oorsprong in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’ in de verte. Lekker eten doe je in Landhuys Bourtange.

 

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, Utrecht
Wijk bij Duurstede heette vroeger  Dorestad en was een belangrijke handelsplaats waar de Romeinen en de Vikingen ooit rondliepen. In Museum Dorestad nemen ze je mee langs de interessante geschiedenis van het stadje. En in de gerestaureerde kasteelruïne van Kasteel Duurstede, met een vierkante Donjon uit 1270 en Bourgondische toren, zie je nog iets van de bloeiende en rijke plaats die Wijk bij Duurstede lang geleden was. Inmiddels staat Wijk bij Duurstede ook bekend als kunststad vanwege de vele galeries en de poëzie- en de beeldenroute door de binnenstad.

 

 Bron: www.skyscanner.nl

Plaats een reactie