Volledig in de Bonen

1

Joke Boon raakte zo in de ban van peulvruchten dat ze ze zelfs een jaar lang elke dag at. Ze hield er een blog van bij en publiceert nu een kookboek: Bonen! 
Een paar jaar geleden hoorde ik iemand zeggen: ‘Dat zou ik wel elke dag lusten’. Door die opmerking vroeg ik me af: wat zou ik nou elke dag lusten? En dat een jaar lang? Vrijwel meteen wist ik het antwoord: bonen, of in bredere zin: peulvruchten. En zo begon ik aan een uitdaging: ik zou een jaar lang iedere dag iets met peulvruchten eten. Ik wilde daarbij zoveel mogelijk variatie aanbrengen om te ontdekken hoe veelzijdig peulvruchten kunnen zijn. Natuurlijk speelden er ook de discussies rondom vlees. Ik ben een ‘bewuste vleeseter’ en als we een of meer keer per week peulvruchten eten, kunnen we de consumptie van vlees verminderen.

Peulvruchtenjaar
Het eiwit uit peulvruchten is een volwaardig eiwit: met 75 gram gekookte peulvruchten kun je 100 gram vlees vervangen. Verder bevatten ze vezels, vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten die zorgen voor langdurige verzadiging.
Niet voor niets is 2016 door de Verenigde Naties tot internationaal bonenjaar uitgeroepen (International Year of Pulses). Hierbij wil men peulvruchten als primaire bron van eiwit op de kaart zetten. Ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds beijvert zich om ons meer peulvruchten te laten eten.

Recepten voor elke maand
Ik bedacht tijdens het jaar waarin ik elke dag peulvruchten at veel recepten. Op het weekblog dat ik over mijn uitdaging bijhield en ‘een jaar lang volledig in de bonen’ noemde, deelde ik mijn ervaringen en recepten. Ik kreeg veel enthousiaste reacties, ideeën en tips. Ik benaderde een uitgever die al snel net zo enthousiast over de veelzijdige toepassing van peulvruchten werd als ik was. En zo ontstond er een boek dat Bonen! heet en dat 144 recepten bevat en veel informatie.
Natuurlijk is het grappig én toevallig als je Boon heet om een bijna gelijknamig boek over peulvruchten te schrijven. Boon is mijn échte naam. Daar komt bij: ik kan niet ruiken, en daardoor bijna niets proeven.’
Bonen! verschijnt 27 november bij Uitgeverij Carrera Culinair.

cover Bonen

Uit het nieuwe boek Bonen! twee recepten van Joke.

Pompoen-curry linzen quiche

November Pompoen-curry linzen quiche_edited-1
voor 4 personen
 Voor een quiche-springvorm van 24 cm doorsnee

75 gram Beluga linzen (of andere linzen die niet stuk koken)
1 rode ui
400 gram (fles) pompoen (geschild gewicht) in blokjes van 1cm
1 afgestreken tl rode Thaise currypasta of poeder (blikje Euroma) of meer naar smaak
zout en versgemalen peper
olie
2 takjes tijm
6 plakjes roomboterbladerdeeg
2 eieren losgeklopt
150 gram zachte geitenkaas (bijv Chavroux)
75 ml slagroom

Was de linzen in een bolzeef onder koud stromend water. Zet ze op met ruim water en kook in 25-30 minuten gaar. Controleer op gaarheid door er een te proeven. Giet af en laat goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Snijd de ui in kwarten en elk partje in dunne maantjes. Meng de pompoenblokjes met de ui, currypasta, ½ tl zout en 2 el olie. Verdeel over de bakplaat, leg de takjes tijm ertussen en bak 20 minuten in het midden van de oven.
Vet de quiche- of springvorm in met olie en bekleed met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Haal de bakplaat uit de oven, verwijder de tijmtakjes en ris de blaadjes er zoveel mogelijk af. Verdeel de pompoenblokjes over de bodem van de bakvorm. Verdeel de linzen hierover in een egale laag.
Klop de eieren los met de room en de verkruimelde geitenkaas. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de vulling.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak in 30 minuten bruin en gaar. Laat 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Lekker met een frisse groene salade.

Hollandse curry

December Hollandse curry
Voor 4-6 personen

300 gram grauwe erwten, gewassen en 12 uur geweekt in ruim water (dat is plm 750 gram gaar gewicht)
4 el zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 el vers geraspte gemberwortel
1 prei
2 aardappelen, geschild en in blokjes
250 gram (winter) wortel, geschrapt en in blokjes
1 rode puntpaprika in blokjes
500 gram bloemkool in kleine roosjes
1 blik gepelde tomatenblokjes
1 tl kurkuma
1½ el rode Thaise currypasta
150 gram kokoscrème (santen) of een blik kokosmelk a 400 ml
2 tl zout, versgemalen peper

Begin de avond van te voren door de erwten te weken. Zet ze op met het weekwater en eventueel nog wat extra water. Kook de erwten in 90-120 minuten gaar. Controleer op gaarheid door er een te proeven. Pas zo nodig de kooktijd aan. Zet apart tot gebruik.
Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit ui, knoflook en gemberwortel zachtjes aan. Voeg als de ui glazig begint te worden de prei, aardappel, wortel, paprika en bloemkool toe. Bak al omscheppend 5 minuten mee.
Laat de erwten uitlekken en vang het kookvocht op. Doe de erwten bij de groenten. Voeg dan de gepelde tomaatblokjes, de kurkuma, currypasta, santen of kokosmelk en zout toe en schep alles goed door. Voeg als je kokoscrème gebruikt 500 ml kookvocht toe, eventueel aangelengd met water. Laat de curry nog 30-45 minuten zachtjes pruttelen totdat alle groenten gaar zijn.
Serveer met (zilvervlies)rijst, een hardgekookt ei en gezouten macadamia’s.
Komkommersla is er lekker fris bij.

Joke Boon schreef in 2009 Het mysterie van de reuk (Inmerc) en daarna het kookboek Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (Kosmos 2010). Daarnaast schrijft ze recepten en columns voor vakbladen en culinaire websites. Op BoonBlogt hield ze een jaar lang een weekblog bij over Bonen.

Plaats een reactie

3 reacties

  1. Geplaatst door Rietje mol, om Antwoorden

    Ik geef toe, ik ben een liefhebber, maar dit boek gaat echt op mijn decemberlijstje!

  2. Geplaatst door Marlies de Weert, om Antwoorden

    2016 wordt ook voor mij het jaar van de bonen.! Bonen heb ik tot nu toe als ingewikkelde ingrediënten ervaren (veel soorten, verschillende bereidingswijzen , wanneer vervangbaar voor vlees ), dus een ver van mijn bed show. En dat terwijl ik bonen heerlijk vind. Nu ga ik mijn bonen-eet- wens realiseren met behulp van het boek BONEN van Joke Boon. Ik kijk er naar uit

  3. Geplaatst door Henriette v.Vlerken, om Antwoorden

    De lekkerste soep die ik ooit at was in rest. Filippino op het eiland Lipari. Ik ben de keuken ingewandeld en omdat ik blond ben, kreeg ik het recept! Hier volgt het (vele variaties mogelijk):Borlottibonen, rode ui,wortel,bouillonblokje,olijfolie, tomaatjes,peper, selderie, en knoflook . Kunnen ook nog wat sardientjes bij, lekker!!!!