Vrijdag visdag

0

Ook met vis kun je makkelijk koken. Peter Schoenmaker zocht twee van zijn favoriete visrecepten uit die easy en snel klaar zijn. Ook lekker op andere dagen.

kabeljauw

Kabeljauw, salsa verde en speciale aardappelpuree

2 personen

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Begin met de salsa verde. Neem een handvol platte peterselie, basilicum en wasabi rucola (AH, veldsla mag ook). Maak er in een hoge mengbeker een dikke saus van, met een teentje knoflook, zout (om het bittere weg te halen), peper en genoeg olijfolie. Roer er daarna een eetlepel fijngesneden augurkjes en een eetlepel kappertjes toe.

Snijd een teentje knoflook en een sjalotje fijn en fruit ze op een laag vuur in een heel klein beetje olie. Schil een aardappel per persoon en kook ze in zout water (ca. 20 min) gaar.

Schep een kopje bloem in een plastic zak. Stop er een dik stuk kabeljauw bij (150 gr p.p.) maak de zak dicht en schud goed. Haal de vis eruit en schud de overtollige bloem eraf.

Verhit een kwartiertje voor de aardappelen gekookt zijn een klont boter in een koekenpan en bak de vis 3 minuten aan elke kant. Zet de pan met vis in de warme oven.

Stamp de piepers met een klontje boter. En roer er de sjalot en knoflook door. Voeg wat rucola (of veldsla) en 6 gehalveerde kerstomaatjes toe.

Nu is ook de vis gaar. Gebruik een kookring om alles op te dienen.

Inspiratie: Koken VTM

 

griet

Griet, groente, gratin dauphinois

2 personen

Koop een mooie griet pp (ca. 400 g) en vraag de visboer de buitenste graatjes eraf te knippen.

Gratin Dauphinois kun je zelf maken van aardappelplakjes, geraspte kaas en veel slagroom. Maar waarom zou je; je koopt ze kant-en-klaar in de diepvries bij de supermarkt (Aviko).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakblik met bakpapier. Smeer een beetje boter op de plek waar je dan de aardappeltaartjes zet (ja, diepgevroren). Oven heet genoeg? Zet de gratins erin en draai de temperatuur terug naar op 180C. Zet de ovenklok op 20 minuten.

Doe een klont boter in een koekenpan en verhit op hoog vuur. Leg de vis erin met de witte kant onder en bak hem 2 minuten. Draai hem dan om en zet de koekenpan ook in de oven. Laat alles 12 minuten garen. Als het goed is, zijn vis en aardappelen gelijk klaar.

Bedenk van te voren wat voor groente je erbij wilt en kook die op tijd, zodat je een mooi bordje (foto) op tafel kunt zetten. Met een citroentje, dat hoort bij vis…

Inspiratie: www.een.be.

Zie ook www.peterschoenmaker.nl

 

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door Marianne de Braak, om Antwoorden

    Met deze recepten ben ik weer héél blij!