De mooie tafels van weleer

1

Marion had heel veel serviesgoed in huis, restanten uit de huishoudens van moeder en schoonmoeder en soms zelfs van oma’s en oude tantes. Servies te mooi om naar de kringloop te brengen, maar waar wel wat mee moest gebeuren. Ze kwam terecht bij Wempe & Wempe in Den Haag en dat bleek een gouden greep te zijn.

Binnenstappen bij Wempe & Wempe geeft meteen een feestelijk gevoel, dat nog verhoogd wordt door de gastvrije ontvangst door de eigenaresse Hetty Bloemendal. Ik krijg een kopje thee uit een bijpassende theepot –  echte thee, niet van die naar niets smakende zakjes – en zit midden tussen de beeldschoon gedekte tafels en kasten vol onderdelen van antieke en minder antieke gebruikte serviezen. Als je van een mooi gedekte tafel houdt, kun je hier je hart ophalen en inspiratie opdoen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voorheen De Serviesbank
De oorsprong van de winkel ligt bij de zussen Plonie en Trees Wempe, die waarschijnlijk hun inspiratie opdeden bij mevrouw J.L. van Tuyll van Serooskerken-Cramer. Zij begon in de jaren zeventig de Serviesbank, waar zij mensen die op zoek waren naar verloren gegane of ontbrekende delen van hun servies in contact bracht met mensen voor wie die onderdelen overbodig waren geworden. De zussen Wempe bouwden dit ruilsysteem wat verder uit en openden een winkel aan het Buitenom in Den Haag, waar niet alleen onderdelen, maar ook complete gebruikte serviezen werden aangeboden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smullen van lege borden
Toen de huidige eigenaresse, Hetty Bloemendal, en haar man hun Acapulco servies van Villeroy & Boch wilden aanvullen, was Wempe & Wempe de aangewezen plek. Bij het verlaten van de winkel hadden ze niet alleen een aanvulling op hun servies gekocht, maar ook de hele winkel. Het echtpaar heeft de winkel omgetoverd tot een waar serviezenparadijs.
Ook als je niet op zoek bent naar iets specifieks, of serviesgoed in consignatie wilt inbrengen, is een bezoek meer dan de moeite waard. Het is smullen, weliswaar van lege borden, maar de fraaie in verschillende stijlen en kleurcompositie gedekte tafels zijn buitengewoon smaakvol. Daarnaast kan Hetty je vakkundig vertellen over de herkomst, makers en ouderdom van serviezen. Elk servies heeft een geschiedenis, behoorde toe aan een familie, werd geschonken of gebruikt bij een bijzondere gelegenheid en ook daarover heeft zij een mooi verhaal.
Maar Wempe & Wempe biedt nog veel meer. Je kunt er hele serviezen huren, een workshop volgen of er een partijtje organiseren, maar daarvoor moet je de website maar even raadplegen.

Marion Schut-Koelemij

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wempe & Wempe
Buitenom 4
2512 XA Den Haag
telefoon  070-3889498

www.wempewempe.nl

 

Plaats een reactie