‘Wit is een gat in de border’

0

In de ton-sur-ton borders waar wij tegenwoordig zo van houden, komen witte bloemen veel voor. Dat is niet altijd zo geweest. Tuin-doyenne Mien Ruys vond wit in de tuin bijvoorbeeld maar niets.

Wit-met-gele-hartjes-GJ

‘Wit is geen kleur’, is een gevleugelde uitspraak van onze grote tuin-doyenne Mien Ruys.
In de vorige eeuw heeft zij er als eerste vrouwelijke tuinontwerper in een mannenwereld voor gezorgd dat tuinaanleg en beplanting werden gedemocratiseerd. Niet alleen de buitenplaatsbezitter, maar ook een arbeider had recht op een fatsoenlijke voortuin. Maar wel volgens haar normen natuurlijk. Daarvoor richtte zij het tijdschrift OnzeEigenTuin op waarin zij ‘confectieborders’ plaatste: tuinontwerpen met een plantenlijst van niet meer dan 26 planten. Een alfabet had ook niet meer letters en daar kon je toch ook alles mee zeggen.
Dezelfde rechtlijnigheid toonde Mien Ruys ook in haar kleurgevoel. De gevoelige ton sur ton borders van onze tijd bestonden nog niet; men gebruikte volop felle gelen en harde roden.
Maar witte bloemen hadden een nadeel, aldus Mien, die maakten een gat in de border. Als ik nu foto’s maak in de tuin, merk ik dat ze gelijk had en heeft. Maar deze doorzicht-papaver is toch weer erg fraai. Alles is afhankelijk van je standpunt, zeker in de tuin.

Gerritjan Deunk

wittebloemen

Plaats een reactie