Snel weer eens naar Zwolle

0

Eindelijk kwam ik eraan toe een weekend naar Zwolle te reizen om Museum de Fundatie te zien. Zwolle bleek een verrassing, het is een ideale stad voor een dagje uit. Zeker nu er een prachtige tentoonstelling aankomt.

[grote foto: werk van Christian Schad, 1929, uit de tentoonstelling Zie de mens, Museum de Fundatie, t/m 15 jan 2017]

Op weg naar Zwolle begonnen we de trip met een bezoek aan Kasteel het Nijenhuis, dat deel uitmaakt van Museum de Fundatie. Dit kasteel is te bezichtigen, wat zeer de moeite waard is (op 4 en 5 oktober gesloten) en heeft een enorme beeldentuin die nog meer de moeite waard is. Kasteel het Nijenhuis ligt op ca 15 kilometer afstand van Zwolle. De prachtig bewaarde havezate werd tot 1984 bewoond door Dirk Hannema, grondlegger van Museum de Fundatie en oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boymans. De beeldentuin is één van de grootste en meest bijzondere van Nederland en omvat zo’n 90 beelden, afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel, waar je heerlijk langs en tussendoor wandelt.

beeldentuin6
Boek vooraf kaarten op http://museumdefundatie.nl/nl/beeldentuin-2/

 

zwolle

Wandelstadje

Na een koffie met punt waren we snel in Zwolle. Een van de leukste verrassingen daar? Het is een vestingstadje met een stervormige gracht, en piepklein. Althans, dat gedeelte binnen de gracht. Daar loop je in een paar uur kriskras doorheen. Het centrum is beeldschoon, vol mooie kerken en grote of intiemere pleinen. Aan horeca ontbreekt het nergens en aan leuke winkels al evenmin. Natuurlijk gingen we eerst naar Museum de Fundatie. Een prachtig gebouw dat al veelvuldig is bezongen maar waar de collectie me een beetje tegenviel. Wel heel boeiend lijkt me de tentoonstelling die er u aankomt: Zie de mens (tot 15 januari 2017) die 100 portretten omvat van onder meer Kokoschka, Brancusi, Schad, Picasso, Nussbaum, Bacon, Goldin, Trecartin, Dumas, Richter en Rauch. Kijk op de website alvast maar eens naar voorbeelden: http://museumdefundatie.nl/nl/zie-de-mens/

zwolle2

[links: de borduurverzameling van Rob Scholte, tijdelijke expo; rechts: werk van Isaac Israëls, vaste collectie Museum de Fundatie]

Boeken in de kerk

Natuurlijk bezochten we ook de beroemdste boekhandel van de omgeving: Waanders in de Broeren. Gevestigd in een giga kerk, waar je makkelijk meer dan een uur doorbrengt: boeken, films, hebbedingen, poëzie, expo’s en een heerlijke eetgelegenheid. Daar kwam ik met een flink volle tas vandaan.
http://waandersindebroeren.nl

zwolle3

Grande dame Wientjes

Het was na deze volle dag heerlijk thuiskomen in Grand Hotel Wientjes, dat tegenwoordig Bilderberg Grand Hotel Wientjes heet en waar we bleven slapen. De 90-jarige grande dame is onlangs verbouwd waardoor het er in comfort en smaak enorm op vooruit is gegaan. Wat is gebleven is de fantastische gastvrijheid en de haast achteloos perfecte service. Een heerlijke plek om bij te komen na een dagje Zwolle, en op loopafstand van het centrum, zodat je na de borrel (prima bitterballen!) en een uurtje rust makkelijk kunt teruglopen om uit eten te gaan.
https://www.bilderberg.nl/zwolle/grand-hotel-wientjes/

zwolle4

Dat eten deden we bij De Hofvlietvilla, een mooi ingericht, relaxed restaurant aan het water (groot terras!) waar de gerechten opvallend lekker waren en de mensen weer net zo hartelijk en gastvrij als overal in Zwolle.
Snel weer gaan!

www.hofvlietvilla.nl

hofvlietvilla-29-smallsize

Plaats een reactie

1 reactie

  1. Geplaatst door margareta, om Antwoorden

    De portrettententoonstelling is zeer de moeite waard. Zwolle inderdaad ook!